14:04 / 17.04.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Juncker: Europa nije samo francusko-njemačka

-

-

Foto: - / -

Juncker hvali Macrona, kaže da je "prava Francuska opet tu" te da je mladi lider unio "novu nadu" u Europu.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas je, nakon govora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Europskom parlamentu, rekao da je "prava Francuska opet tu". Pohvalio je mladog lidera rekavši da je unio "novu nadu" u Europu, ali i istaknuo da je Europa cjelina, a ne francusko-njemačka".

"Želim da se premosti jaz koji postoji između istoka i zapada Europe  (...) Europa se ne može svesti na podjele, da se jedni huškaju protiv drugih, jer Europa je cjelina. Znam koliko se vi zauzimate za francusko-njemačko prijateljstvo, ali ne zaboravimo da Europa nije samo francusko-njemačka", kazao je Juncker.

VIDEO: Macron poručio da ne treba odustati od Europe i njezina modela demokracije

Manfred Weber, vođa pučana (EPP, kršćanski demokrati) u Europskom parlamentu, komentirao je skori susret Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel te istaknuo da je to zasigurno važan sastanak, ali da to nije Europa. "Europa je mnogo, mnogo više", rekao je Weber.

Istaknuo je da se u Parlamentu mogu čuti svakakva mišljenja i glasovi, od komunista do krajnje desnice. "Neki to nazivaju starom Europom, ja pak demokratskom Europom", dodao je te ustvrdio da je "Europski parlament politička scena našeg kontinenta i time se ponosimo".

"Srednja Europa poručuje 'ne' više Bruxellesa, a ja kažem nemojmo dopustiti drugi Brexit. Bojim se da se nećemo oduprijeti sljedećoj krizi budemo li razdvojeni. Ujedinjeni možemo mnogo postići. EPP je spreman za to, za Europu u kojoj je narod vlasnik sna i budućnosti", kazao je Weber.

"Prava demokracija ne znači da niječemo odgovornost, vođe i ministri ne mogu samo okrivljivati Bruxelles za svoje odluke. Prava demokracija ne znači podjelu na dobre i loše Europljane. Ja poštujem volju birača u svakoj državi članici, sviđalo mi se to ili ne", kazao je Weber, slikovito dodajući da "ne postoji njemački, francuski ili hrvatski način života".

U više navrata kazao je da se ljudi ne osjećaju uključenima te se zapitao tko ima moć - narod Europe ili neke elitne skupine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!