12:08 / 17.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Juncker i Johnson: Imamo dogovor, nema potrebe za prolongiranjem

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Europska unija i Velika Britanija postigli su dogovor o brexitu, uoči summita premijera zemalja Europske unije u Bruxellesu.
Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su pismeni dogovor o sporazumnom razvodu, objavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a postizanje sporazuma potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson. Ipak, sporazumni brexit suočava se s još nizom prepreka.

- Reakcije hrvatskih političara na brexit
-
Merkel vjeruje u mogućnost sporazuma
- Plenković na summitu čelnika EU-a
- Brexit dogovoren o svim otvorenim pitanjima, osim o PDV-u?

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a koji se održava u četvrtak i petak.  

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson izvijestili su o dogovoru.

- Imamo dogovor. Ne postoji nikakva potreba za daljnjim prolonigranjem. Ovo je pošten, balansiran dogovor. On štiti prava naših građana te mir i sigurnost u Irskoj. Ovo nije sporazum o nama, već o ljudima. Nastavljamo s razgovorima o budućnim odnosima čim se dogovor ratificira. Dogovor ću večeras predstaviti čelnicima zemalja EU-a. Naravno, parlamenti imaju završnu riječ. Moram na kraju zahvaliti tebi, Borise, na sjajnim odnosima posljednjih tjedana, izjavio je predsjednik Europske komisije.

- Mislim da je dogovor jako dobra stvar i za EU i za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovo je pošten dogovor i odraz velikog posla koji je napravljen. Za nas u Velikoj Britaniji ovaj dogovor znači da imamo pravi brexit koji ispunjava naše ciljeve te da napuštamo EU 31. listopada. Mi možemo sada sami donositi odluke o budućnosti, zakonima, granicama, novcu i kako ćemo voditi Ujedinjeno Kraljevstvo.

Johnson je također pozvao sve u britanskom parlamentu da podrže ovaj sporazum na glasovanju u subotu.

Potom je rekao da se raduje budućim odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, na što je Juncker replicirao.

- Sretan sam zbog dogovora, ali sam žalostan zbog brexita, rekao je te potom završio konferenciju, bez mogućnosti postavljanja pitanja.
"