13:04 / 24.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Kacin: Hrvatska još ne ispunjava uvjete za skidanje s crvene liste

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj je incidencija novih zaraza još uvijek visoka, iznad 40 oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, kazao je Kacin.
Glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin kazao je u četvrtak da Hrvatska, unatoč primjetnom trendu izvjesnog smanjivanja broja novih zaraza, još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske liste epidemiološki nesigurnih destinacija.

Epidemija bolesti COVID-19 - iz minute u minutu

U Hrvatskoj je incidencija novih zaraza još uvijek visoka, iznad 40 oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, kazao je Kacin na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanja novinara.

Oni ga često na konferencijama za novinare znaju pitati o tome kad će vlada Hrvatsku skinuti s crvene liste, s obzirom na omiljenost Hrvatske među slovenskim turistima i onima koji u njoj imaju nekretnine, a sada mogu u Hrvatsku dolaziti izuzetno, samo ako su vlasnici nekretnine ili plovila, te se vratiti u roku 48 sati.

Kacin je najavljivao da bi slovenska vlada mogla promijeniti kriterije za definiranje epidemiološki sigurnih destinacija, ovisno o zajedničkoj  odluci članica Europske unije koje pokušavaju uskladiti kriterije, kako bi prolaz unutarnjim granicama u Uniji bio usklađen i jedinstven i u vrijeme drugog vala epidemije.

Prema njegovim riječima, ta tema na razini EU-a još nije zatvorena, iako se i Slovenija načelno zauzima za usklađivanje kriterija, pa zato pitanje kriterija za utvrđivanje epidemiološke sigurnosti ostaje u domeni nacionalnih vlada.

Slovenska će vlada s obzirom na pogoršano stanje u susjedstvu idući tjedan revidirati svoje epidemiološke liste, kazao je Kacin dodavši da će se, s obzirom na vrlo povećan broj novih slučajeva u Austriji, koja je još na slovenskoj "zelenoj" listi, građanima preporučiti da tamo ne putuju osim u nužnim slučajevima.

Što se tiče Mađarske u kojoj je, po riječima glasnogovornika slovenske vlade, epidemiološka situacija vrlo teška i "slična onoj u BiH", Kacin je kazao da se Mađarska "sama zatvorila" jer je zatvorila granice za strance, pa to pitanje nije toliko aktualno jer je prometa na granici sa Slovenijom vrlo malo.

Kacin je ustvrdio da je, bez obzira na to što je Njemačka dvije slovenske pokrajine stavila na  svoju"crvenu" listu, u Sloveniji stanje s razvojem drugog vala epidemije bolje nego u svim susjednim državama, osim Italije, koja ima malo manju incidenciju zaraza u zadnjih 14 dana.

Komentirajući odluku Njemačke, Kacin je kazao da je to znak da njemačko veleposlanstvo u Ljubljani očito dobro prati i  poznaje epidemiološku situaciju u Sloveniji, osobito na zapadu gdje se povećao broj slučajeva zaraze koronavirusom u mjestu Pivka i tamošnjoj istoimenoj peradarskoj tvrtki, zbog čega se Berlin odlučio da dio Slovenije stavi na crvenu listu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!