Kacin: Slovenija će do ljeta postići potrebnu procijepljenost stanovništva

12.05.2021.

14:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Jelko Kacin

Jelko Kacin

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Slovenski koordinator za cijepljenje Jelko Kacin izrazio je u srijedu uvjerenost da će Slovenija do ljeta postići potrebnu procijepljenost stanovništva, budući da je raspoloživog cjepiva sve više, iako je do sada objema dozama cijepljeno 12,2 posto populacije.

- Nemaju pravo oni koji ponavljaju da nećemo pravodobno postići potrebnu procijepljenost, postavljeni cilj ćemo postići, kazao je Kacin u vezi sumnji da će se, kako je planirano, do ljeta imunizirati 60 posto populacije. Ovaj tjedan će biti cijepljeno znatno više od sto tisuća osoba, od toga 52 posto cjepivom Pfizera i 34 posto AstraZenecom, kazao je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Premda neki odbijaju mogućnost cijepljenja AstraZenecom, po njegovim riječima za to nema razloga, a tog će cjepiva i dalje biti u dovoljnim količinama s obzirom na obveze te tvrtke prema Europskoj komisiji i neisporučene količine za prvu polovicu ove godine. Mogućnost biranja cjepiva došla bi u obzir tek kad na raspolaganju bude oko 150 tisuća doza cjepiva tjedno, odnosno dovoljno drugih cjepiva.

Kacin je najavio da će ovog tjedna vlada započeti opsežnu kampanju za cijepljenje preko televizije i radija, plakatima i u drugim oblicima, kako bi potaknula i one koji se oklijevaju cijepiti.

Kritizirao je neke greške pojedinih centara za masovno cijepljenje u nekim gradovima koji se nisu dobro organizirali i još ne koriste jedinstvenu aplikaciju za evidenciju kandidata za cijepljenje i prijave građana preko nje. Ukazao je na primjer Celja, grada u kojemu je organizirano 12 linija za cijepljenje i gdje je do sada najmanje prvu dozu cjepiva već dobilo 30 posto odrasle populacije, a 15 posto već i drugu dozu, što je nešto iznad državnog prosjeka.

- Uz to, upozorio je Kacin, u zemlji je još i više od 200.000 onih koji su Covid-19 već preboljeli te imaju razvijena antitijela, što je značajno, ali ih treba cijepiti još jednim cjepivom nakon 6 mjeseci otkako su bili zaraženi. Takve su osobe, po njegovim riječima, također prioritet jer ih treba cijepiti pravovremeno, kako bi dodatno održali imunost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!