19:34 / 08.11.2019.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Kada će se širiti Europska unija?

-

-

Foto: - / -

Nakon odgode početka pregovora o pristupanju Europskoj uniji, u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji pitaju - kako dalje?
U Ženevi je završio dvodnevni sastanak "Strateški dijalog o zapadnom Balkanu", koji je organizirao Svjetski gospodarski forum. Glavne teme bile su odgoda proširenja Europske unije i gospodarska suradnja. Na sastanku je bio i premijer Andrej Plenković, koji je čelnike država i organizacija upoznao s hrvatskim planovima za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije.

Tmurni oblaci nad Ženevskim jezerom dobro su oslikavali raspoloženje čelnika Albanije i Sjeverne Makedonije. Nakon odgode početka pregovora o pristupanju Europskoj uniji, u tim se dvjema državama pitaju - kako dalje? Razočaranje, nezadovoljstvo, promašena politika. Tako se otprilike mogu sažeti stavovi čelnika država zapadnog Balkana vezano za izjave francuskog predsjednika Macrona i oko proširenja Europske unije i oko stanja na zapadnom Balkanu.

Priča o proširenju svakako će biti na dnevnom redu tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, poručuje Andrej Plenković. Vjeruje da će se o tome postići konsenzus, jer već sad proširenje podupiru 24 države.

Nije Macron bio rezerviran samo vezano za pristupne pregovore. U intervjuu za ugledni "The Economist" rekao je da je Bosna i Hercegovina zbog povratka džihadista tempirana bomba koja kuca tik uz granicu s Hrvatskom. Odgovor susjeda nije se dugo čekao.

- BiH ne predstavlja bilo kakvu opasnost bilo kome niti u regiji niti u Europi i u tom smislu takvi podaci sasvim sigurno nisu bazirani na relevantnim faktima, kaže predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. S druge strane Aleksandar Vučić kaže da je Srbija manje entuzijastična prema pristupu Europi od svojih susjeda i da na tom putu nikoga neće moliti.

Vučić je u Ženevi bio, a hoće li doći u Zagreb, na kongres Europske pučke stranke, još, kaže, nije odlučio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!