15:47 / 26.04.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Kako će funkcionirati digitalna zdravstvena propusica EU-a?

Digitalna zdravstvena propusica EU-a

Digitalna zdravstvena propusica EU-a

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Europska unija planira u lipnju pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice nadajući se da će tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima da dokažu da su cijepljeni ili su negativni na Covid-19.

KAKO RADI SUSTAV?

Propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu.

Isprintan na papiru ili spremljen u aplikaciji na pametnom telefonu, kod će biti dokaz da ste imuni.

TKO IZRAĐUJE APLIKACIJU?

Izrađuju je članice EU-a. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu "kontrolnu" aplikaciju kojom će se primjerice služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će da je propusnica vjerodostojna, a crvena da nije.

KAKO ĆE APLIKACIJE FUNKCIONIRATI U MEĐUNARODNIM PUTOVANJIMA?

Europska komisija planira raspisati natječaj za centralni sustav koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja između članica.

Globalni standard još nije osmišljen, što znači da ostaje vidjeti kako će se tretirati putnici izvan EU-a.

ZVUČI KOMPLICIRANO, HOĆE LI FUNKCIONIRATI?

Još treba riješiti nekoliko logističkih problema, uključujući to kako će se izdati digitalne putovnice milijunima ljudi u EU-u koji su već cijepljeni.

Drugo pitanje je i pruža li test na antitijela dovoljan dokaz da je osoba koja se oporavila od covida-19 imuna, nakon vijesti da su se neki ponovno zarazili nekom drugom varijantom koronavirusa.

HOĆE LI PODACI BITI ZAŠTIĆENI?

Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom "novčaniku" (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.

Kritičari ipak upozoravaju da će sustav biti podložan prevarama. Drugi kažu da je diskriminatoran, jer će u slobodi kretanja uživati samo oni koji mogu dokazati da su cijepljeni.

Uvođenje digitalnih zdravstvenih potvrda spremno u lipnju, najavljuju eurozastupnici

Europska unija bit će spremna da od lipnja krene s uvođenjem digitalnih zdravstvenih potvrda, ali je pitanje hoće li sve države članice pojedinačno na to biti spremne, najavili su zastupnici u Europskom parlamentu.

Europski parlament (EP) će na plenarnoj sjednici ovoga tjedna raspravljati i glasati o uvođenju digitalnih zelenih potvrda.

Predsjednik Odbora EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Juan Fernardo Lopez Aguilar (S&D) te članovi odbora Jeroen Lenaers (EPP), Sophia in 't Veld (Renew) i Tineke Strik (Zeleni) su na webinaru o digitalnim potvrdama u Europskom parlamentu sa sigurnošću su najavili digitalne zdravstvene potvrde u lipnju, za što su istaknuli da je "EU spremna, a preostaje samo da se države članice pojedinačno organiziraju".

- Potvrde ne uvodimo samo za ljude koji žele putovati na odmor preko ljetne sezone, već za sve one koji moraju raditi, posjećivati svoje obitelji, a trenutačno im je to jako komplicirano, istaknula je zastupnica in 't Veld i dodala da virus "ne zna za crvene i zelene zone i na granice" i da nam "fokus mora biti sam virus".

Zastupnica Strik sigurna je da će građani EU "vrlo brzo prihvatiti i naučiti živjeti s digitalnim potvrdama", ali je vrlo bitno da se "spriječi bilo kakav oblik diskriminacije među državama članicama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!