09:33 / 07.05.2020.

Autor: I.D./Dobro jutro,Hrvatska/HRT

Kako je koronavirus utjecao na rad zastupnika u EU parlamentu?

Foto: Zhang Cheng/XINHUA/PIXSELL

Foto: Zhang Cheng/XINHUA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kada se pojavio, koronavirus je malo tko shvaćao ozbiljno, no gledanje na tu pošast vrlo brzo se, na globalnoj razini, promijenilo. Cijeli svijet počeo je funkcionirati na novi način.
Koronavirus je paralizirao cijeli svijet, pa i EU parlament zbog čega zastupnici imaju novi način rada. Kako to izgleda, što misle o mjerama Europske unije u borbi protiv posljedica pandemije Covid-19, rekli su za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" neki od naših EU zastupnika.

Kada se pojavio, koronavirus je malo tko shvaćao ozbiljno, no gledanje na tu pošast vrlo brzo se, na globalnoj razini, promijenilo. Cijeli svijet počeo je funkcionirati na novi način.

- Riječ je doista o jednoj ozbiljnoj pošasti koju nažalost mnogi u početku nisu shvaćali dovoljno ozbiljno. Naravno, kada se spoje ta vrsta neozbiljnosti i kasne reakcije na pandemiju - koje se prije svega mogu povezati sa slabom reakcijom institucija - onda stvar postaje vrlo ozbiljna, kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji se iz Bruxellesa u emisiju uključio putem Skype-a.

"Zakašnjela i nekompletna" politika EU

- Europska unija kao skup institucija koje trebaju voditi usklađenu, zajedničku politiku u korist 450 milijuna građana EU - bila je prije svega mlaka, zakašnjela i nekompletna. I opravdano su mnogi kritizirali Europsku uniju zbog takve reakcije. Oni koji su brzo reagirali su nacionalne države koje su jedna za drugom na različite načine pokušale zaštititi vlastito stanovništvo i u toj prvoj fazi doista nije bilo jedinstvenog Europskog odgovora, kazao je Picula i dodao da su malo po malo institucije EU počele "loviti konce".

- Prije svega se to odnosi na Europsku komisiju koja je relativno brzo nakon tog prvog šoka izbacila prvi paket mjera o kojem smo mi glasali u Europskom parlamentu. Jer komisija može predložiti, ali to ne postaje djelotvorno dok se parlamentarci ne izjasne, rekao je Picula.

"Nećemo lako izaći iz ove krize"

Mnogo je tu još neriješenih pitanja, ali kazao je Picula, komisija je dobro reagirala kada je trebala nabaviti medicinsku opremu i zaštitna sredstva.

- Međutim, daleko teže ide dogovor oko jednog globalnog financijskog paketa koji bi trebao sanirati prije svega društvene i ekonomske posljedice koje se ne osjećaju na isti način npr. u Italiji ili u Španjolskoj, kao u nekim drugim zemljama EU i tu sada već postoje ozbiljni politički prijepori, rekao je Picula i dodao:

- Kako će to biti zaključeno, da li nekim posebnim sustavom financiranja koji ne bi podrazumijevao kredite - što traže Francuska, Španjolska i Italija, ili bi se obnova gospodarstva financirala iz postojećih sredstava Europskog stabilizacijskog mehanizma, ali koji ima ipak određenu formu kredita - što traže sjeverne zemlje - ostaje da se vidi. Ali bez obilnog javnog novca usmjerenog prema obnovi gospodarstva - nećemo lako izaći iz ove krize, kazao je Picula.

EU je zemljama Zapadnog Balkana odobrila 3,3 milijardi eura pomoći za borbu protiv pandemije i oporavak, a to je, smatra Picula, prije svega jedna vrsta kompenzacije.

Virtualno obilježavanje Dana Europe

Dan Europe, koji se obilježava 9. svibnja, ove će godine biti također u znaku i pod mjerama koronavirusa. Za razliku od prijašnjih godina, u središtu Zagreba, na Europskom trgu, neće biti onog uobičajenog "šušura" na koji smo navikli već i uoči obilježavanja tog dana.

- Naravno kao i sav naš posao prebacili smo digitalno, on line još prije dva mjeseca. Tako da ćemo i Dan Europe u subotu obilježiti virtualno, on line, rekla je voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić koja se u emisiju uključila upravo s Europskog trga u Zagrebu.

Virtualnom svijetu koji je postao svakodnevica tijekom koronavirusa, morali smo se svi prilagoditi, a posebno  dobro su se u tome snašle mlađe generacije.

- Iskoristili smo tu priliku da damo mogućnost i vidimo što rade mladi školarci u doba korone i koji su izazovi s kojima se suočavaju u izolaciji. Tako da ćemo imati recimo svih 60 hrvatskih škola koje su obuhvaćene u naš program škole ambasadora Europskog parlamenta - one će poslati video uratke i objasniti kako se svatko od njih s ovime suočava, rekla je Staničić.

Na isti način, kazala je, doznat ćemo i kako na koronakrizu gledaju jedni od trenutno, posebice među mladima, popularnih "influencera".

- I posebno smo odlučili na neki način dati platformu i potporu hrvatskim umjetnicima, među kojima je primjerice mladi hrvatski slikar Tomislav Osterman koji će stvoriti umjetničku ideju na temu solidarnosti, kazala je Staničić.

"Covid je otvorio nove horizonte"

I dok je Tonino Picula jedini hrvatski europarlamentarac koji je tijekom koronakrize ostao živjeti i raditi u Bruxellesu, drugi naši zastupnici u Europskom parlamentu tijekom ove krize rade od kuće.

- Tako će biti sada već skoro dva mjeseca, jer 16. ožujka je donijeta odluka da se krene na rad od kuće i od tog dana mi smo održali dvije plenarne sjednice, više od 50 sastanaka. Dakle, preselili smo se na on line platforme, u virtualni svijet, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak koja se u emisiju uključila iz svoga doma u Čakovcu.

U organizaciji Ureda Europskog parlamenta održavaju se #EPtalks - online razgovori eurozastupnika i srednjoškolaca na kojima su do sada već obrađene brojne teme.

- Ono o čemu smo razgovarali prošli put je kako se naš svijet promijenio, promijenile su se naše dnevne navike, a bit će sigurno zanimljivo analizirati i "postkovidovsku eru" ne samo u onom ekonomskom i gospodarskom smislu, već i kako je to utjecalo na psihu, na mlade, kazala je Glavak i dodala:

- Covid nam je otvorio neke nove horizonte, ali jednako tako okrenuo nas je i onim vrijednostima - obitelji i našim prijateljima - na jedan drukčiji način i izmijenio je naše životne navike.

Ovo je samo dio razgovora, a što je još rečeno doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!