Kako se Italija bori protiv krize

26.12.2022.

19:31

Autor: Dajana Kruneš/T.V./Dnevnik/HRT

Pedalirenjem se pali rasvjeta na božićnim drvcima

Pedalirenjem se pali rasvjeta na božićnim drvcima

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Ruska agresija na Ukrajinu utječe i na brojna svjetska gospodarstva i društva. Problemi u opskrbi, rast cijene energenata i njihova nestašica stvorili su mnoge probleme i u Italiji. Stopa inflacije u toj je zemlji na rekordnoj je razini u posljednjih 37 godina.

Blagdanska čarolija ponovno na ulicama i trgovima vječnoga grada. Božićni sajam na jednom od najljepših rimskih trgova, Piazzi Navoni, nešto je što se ne propušta.

Amerikanci, Španjolci, Englezi, Meksikanci, ljudi sa svih strana svijeta danas su u Rimu.Nakon dvije godine pandemije želja za druženjem i uživanjem u blagdanskoj atmosferi nikad veća. Ali i skuplja.

- Sretan sam što uopće radimo jer rat u Ukrajini, više cijene roba i usluga, energenata, sve to utječe i na nas, objašnjava Alessandro, ugostitelj.

- Posla ima, radi se, a što se tiče cijena, morali smo ih mijenjati. Naprimjer, cijena šećera ove godine je viša nego lani, tako da smo i mi morali podići cijenu primjerice šećerne vune, kaže Stefano, ugostitelj.

Više cijene posljedica su skoka cijene energenata. Računi za struju talijanskim su kućanstvima i poslovnim subjektima udvostručeni.

- Poskupljenja se jako osjete na kućnom budžetu, ali moramo 'stisnuti zube'. Pokušavamo uštedjeti gdje možemo i guramo dalje, rekla je Rosana Brisigotti, stanovnica Rima.

Italija ove zime štedi smanjenjem troškova za grijanje. Od mjera su jedino izuzeti vrtići i bolnice.

- Zbog mjera uštede energije grijanje može raditi najviše deset sati na dan, a temperatura ne smije biti viša od 21 stupnja, objašnjava Loredana Mariani, vlasnica obiteljskog hotela.

Kako bi se smanjila potrošnja i uštedjela energija, božićna drvca sjaje s pomoću solarnih panela ili uz pomoć pedaliranja na biciklu. 

Za borbu protiv krize, kako bi zaštitila standard obitelji i tvrtki, Italija je od početka godine potrošila više od 70 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!