16:29 / 17.01.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Kandidat za francuskog predsjednika kažnjen zbog poticanja na rasnu mržnju

 Eric Zemmour

Eric Zemmour

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Desničarski predsjednički kandidat na francuskim predsjedničkim izborima kažnjen je u ponedjeljak s 10 tisuća eura zbog poticanja rasne mržnje, nakon što je nazvao migrante ubojicama, lopovima i silovateljima.


Politički komentator Zemmour natječe se s centrističkim predsjednikom Emmanuelom Macronom na izborima u travnju. Uz Zemmoura na izbore izlazi i etabliranija krajnje desna kandidatkinja Marine Le Pen te konzervativka Valerie Pecresse.

Zemmour je kažnjen zbog izjave na televiziji CNews 2020. o maloljetnim migrantima koji su ulazili u zemlju bez roditelja.

- Nema razloga da budu ovdje. Oni su lopovi, ubojice i silovatelji. To rade i trebaju biti deportirani, kazao je.

Nekoliko tjedana prošle godine ankete su pokazivale da Zemmour, koji je već bio osuđivan zbog poticanja na rasnu mržnju, ima šanse ući s Macronom u drugi krug izbora.

Od tada je pao u anketama te je četvrti iza Macrona, Le Pen i Pecresse.

Zemmour je rekao da će uložiti žalbu i ostao je iza svojih riječi, poručivši da ga sud kažnjava zbog izražavanja mišljenja.

Predstavnik CNewsa također je kažnjen zbog Zemmourovih komentara, kazali su odvjetnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!