Kaos na granici Turske i Grčke, ima žrtava

02.03.2020.

11:40

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/D.M./HRT

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: - / REUTERS

Dramatično je na grčkoj granici otkad je Turska migrantima otvorila put prema Europskoj uniji. Silom pokušavaju ući u Grčku, a policija ih zaustavlja kako zna i umije.
Stanje na tursko-grčkoj granici sve je dramatičnije. U prevrtanju čamca kod grčkog otoka Lezbosa poginulo je dijete. Turski predsjednik Erdogan granicu za izbjeglice i dalje drži otvorenom i tvrdi da će ih prema Europi krenuti nekoliko milijuna.

Zbog eskalacije izbjegličke krize Bruxelles je od Hrvatske zatražio hitan sastanak europskih ministara unutarnjih poslova - koji bi se trebao održati ovaj tjedan. Neke su snimke uznemirujuće...

- Vidmarović o migracijskom valu: Erdogan se poigrava strahovima
- Milanović u službenom posjetu Austriji
- Austrija će zaustaviti sve migrante, vjeruje u pomoć Hrvatske i Mađarske
- Suzavac i kamenje na grčkoj granici: migranti žele u EU

Grčka vlada optužuje Tursku za kršenje dogovora o izbjeglicama iz 2016., ugrožavanje grčke nacionalne sigurnosti i korištenje migranata za diplomatski pritisak na EU zbog rata u Siriji.

- Umjesto da spriječi trgovanje ljudima, Turska je i sama postala trgovac ljudima. Oni prisilno pokušavaju ući na grčki teritorij, unatoč činjenici što je grčka strana jasno dala do znanja da ni na koji način neće dopustiti bilo kakav tranzit. Zbog svoje koordiniranosti i masovnosti, ovaj val nema nikakve veze s međunarodnim Zakonom o azilu koji se odnosi samo na pojedinačne slučajeve rekao je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas.

U sljedećih mjesec dana neće, kaže, razmatrati nijedan zahtjev za azil nego će migrante automatski vraćati Turskoj. Usto, i službeno su zatražili dodatnu pomoć Frontexa. Samo jučer spriječili su 10 tisuća migranata da uđu u Grčku.

Bruxelles je od Hrvatske zatražio hitan sastanak europskih ministara unutarnjih poslova koji bi se trebao održati ovaj tjedan.


Dijete se utopilo pored grčke obale

Dijete koje umrlo u prevrtanju čamca pored grčkog otoka Lezbosa prva je žrtva nakon što je turska vlada otvorila granicu prošli tjedan da pusti migrante koji žele u Europu. Sirijski migrant koji je pokušavao prijeći iz Turske u Grčku preminuo je u ponedjeljak od ozljeda nakon što su grčke vlasti intervenirale kako bi spriječile prolaz migranata okupljenih pred graničnim prijelazom, kazali su pripadnici turskih sigurnosnih snaga. 

Od subote ujutro do grčkih egejskih otoka na istoku stiglo je najmanje 1000 migranata, rekla je grčka policija. Više od 10.000 migranata pokušalo je prijeći granicu na kopnu, gdje su vojnici s obje strane ispalili suzavac u mnoštvo stiješnjeno između ograda i ničije zemlje.

Frontex očekuje zaoštravanje situacije na vanjskim granicama EU

Agencija za zaštitu vanjskih granica Europske unije Frontex očekuje snažno zaoštravanje stanja na vanjskim granicama EU-a, prenosi njemački dnevnik Die Welt citirajući povjerljivo izvješće te agencije. U sljedećim danima će biti teško zaustaviti rijeku ljudi koji su krenuli prema Grčkoj i Bugarskoj, stoji u procjeni Frontexa, kako prenosi Die Welt. U dokumentu se nadalje navodi kako će biti teško zaustaviti pritisak migranata čak i ako turske vlasti ponovno zatvore granice.

Frontex je sigurnosnu situaciju na tursko-grčkoj granici ocijenio kao alarmantnu. U pokretanju migrantskih masa važnu ulogu, kako se navodi, igraju i društvene mreže. Vijesti koje se prenose preko društvenih mreža povećavaju mogućnost masovnog pokretanja iz Turske u smjeru granica EU, stoji u procjeni Frontexa.

Njemačka vlada je priopćila kako je, vezano uz novonastalu situaciju na vanjskim granicama Europske unije, njemačka kancelarka Angela Merkel telefonski razgovarala sa svojim bugarskim kolegom Bojkom Borisovom.

Migrantska kretanja bit će i tema na redovitom godišnjem Sastanku na vrhu o integraciji, koji se u ponedjeljak održava u uredu kancelarke. 

U Njemačkoj opet svađa o primanju izbjeglica

Savez njemačkih općina je upozorio na mogućnost ponavljanja situacije iz 2015. Njemačke općine više ne bi bile u stanju izdržati dolazak onoliko izbjeglica kao što je to bio slučaj 2015. i 2016., priopćio je Savez općina.

Humanitarne organizacije poput Pro Asyla i njemačka stranka Zeleni istodobno smatraju kako još uvijek ima dovoljno općina i gradova koji imaju kapaciteta i koji bi bili spremni na prihvat dijela izbjeglica s grčkih otoka.

Konzervativno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), čija popularnost je porasla nakon izbjegličke krize, optužila je stranku Zeleni da svojim zahtjevom za prihvaćanjem migranata preuzimaju ulogu Erdoganovih asistenata.

Zeleni pomažu Erdoganu koji pokušava ucijeniti Europu novim izbjegličkim valom, stoji u priopćenju predsjednika zastupničkog kluba AfD-a Alexandra Gaulanda.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!