Kasni li Europa s ugovorom za cjepivo Moderne?

19.11.2020.

14:09

Autor: Hina/HRT

default error photo
Izvršni direktor Moderne upozorio je da bi produljenje pregovora o kupnji njihova cjepiva protiv Covida-19 moglo usporiti isporuku.
Ugovor između EU-a i američke biotehnološke tvrtke Moderne o nabavi cjepiva protiv Covida-19 gotovo je spreman i bit će sklopljen za nekoliko dana, rekao je francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune.

➡️ Sjajne vijesti iz američke Moderne - novo cjepivo učinkovito čak 95%
➡️ EK odobrio peti ugovor o nabavi cjepiva protiv covida-19

Izvršni direktor Moderne upozorio je u utorak Europljane da bi produljenje pregovora o kupnji njihova cjepiva protiv Covida-19 moglo usporiti isporuku, jer su druge zemlje prioritetne budući da su ugovore potpisale prije nekoliko mjeseci. Pregovara se, ali nema ugovora, rekao je Stéphane Bancel za AFP iz Cambridgea u Massachusettsu.

Clément Beaune je rekao da je predgovor na stolu. Osnovni parametri ugovora postoje od 24. kolovoza, rekao je, dodajući da treba dogovoriti još posljednje pojedinosti. Europa neće kasniti, rekao je, podsjetivši da Komisija pregovara u ime 27 država članica i da će jako velikodušno financirati kupnju cjepiva.

➡️ Moderna poziva EU da požuri s potpisivanjem ugovora o kupnji cjepiva

Javnost je 24. kolovoza obaviještena o uznapredovalim pregovorima između Moderne i Komisije o kupnji 80 milijuna doza cjepiva, ali u međuvremenu nije ništa definitivno potpisano. U međuvremenu, američka biotehnološka tvrtka potpisala je ugovore s Kanadom, Japanom, Izraelom i Velikom Britanijom, ne računajući 100 milijuna doza obećanih početkom kolovoza SAD-u.

Komisija je do sada sklopila pet ugovora o nabavi potencijalnih cjepiva: sa švedsko-britanskom AstraZenacom, američkim Johnson & Johnsonom, francusko-britanskim duom Sanofi-GSK, američko-britanskim duo Pfizer/BioNTech i njemačkim CureVacom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!