08:17 / 26.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Katalonski ERC daje potporu Sanchezu u zamjenu za pregovore

Foto: REUTERS/Enrique Calvo

Foto: REUTERS/Enrique Calvo

Foto: - / REUTERS

Najveća separatistička stranka u Kataloniji izglasovala je u ponedjeljak da će dati potporu novoj španjolskoj vladi u zamjenu za pregovore o neovisnosti.
Najveća separatistička stranka u Kataloniji izglasovala je u ponedjeljak da će dati potporu novoj španjolskoj vladi u zamjenu za pregovore o neovisnosti. 

Oko 95 posto članova Katalonske republikanske ljevice (ERC) poduprlo je plan po kojem se može dati potpora španjolskoj vladi pod vodstvom socijalista ako počnu pregovori o pitanju secesije.

Taj rezultat neobvezujućih konzultacija mogao bi dovesti do toga da ERC bude odlučujući čimbenik u formiranju vlade socijalista pod vodstvom dosadašnjeg premijera Pedra Sancheza, koji na izborima 10. studenoga nisu dobili većinu.

Dužnosnica ERC-a Marta Vilalta kazala je da su rezultati pokazali da će stranka i dalje odbijati olakšati Sanchezu da formira vladu, osim ako socijalisti ne prihvate njihove zahtjeve.

- Ako socijalisti žele nešto od nas, moraju napraviti korak, ako ne žele, mi ćemo ostati kod svojeg "ne", rekla je.

Cilj stranke je sastati se ovaj tjedan sa socijalistima, rekao je izvor iz ERC-a.

Na glasovanju stranke članovi su upitani slažu li se da "odbace potvrđivanje  Pedra Sancheza, osim ako se prije toga ne postigne sporazum da će se politički sukob s državom rješavati za pregovaračkim stolom".

Popis uvjeta uključuje pregovore o neovisnosti kao i amnestiji za katalonske vođe.

Ovomjesečni izbori četvrti su u Španjolskoj u posljednje četiri godine, a drugi ove godine, a parlament je iz njih izašao rascjepkaniji nego ikad prije.

Pedro Sánchez je 10. studenoga dobio najviše glasova na izvanrednim izborima, ali kao i prije sedam mjeseci nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade.

PSOE je pobijedio u travnju na parlamentarnim izborima, a onda i u svibnju na onima za Europski parlament, no ni na ovima u studenom nije uspio doći do natpolovične većine od 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta.

Ovaj put je dobio 120 zastupnika, tri manje nego prije sedam mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!