15:20 / 12.05.2018.

Autor: D.P./Hina

Katalonski secesionisti nisu uspjeli izabrati novog regionalnog vođu

-

-

Foto: - / -

Ne dobije li Katalonija vladu u idućih deset dana, oko 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa bit će pozvano na nove parlamentarne izbore.
Katalonske stranke koje podržavaju neovisnost nisu u subotu, četvrti put zaredom, uspjele izabrati regionalnog vođu, deset dana prije isteka roka za formiranje vlade nakon čega treba ići na nove izbore.

Quim Torra, bliski saveznik bivšeg katalonskog vođe Carlesa Puigdemonta, trebao je 68 glasova da bude izabran, a dobio je samo 66. Mogao bi ipak biti izabran u drugom krugu glasanja u ponedjeljak u kojem je potrebna obična većina u regionalnom parlamentu koji ima 135 zastupničkih mjesta, pod uvjetom da se krajnje lijevu stranku CUP uvjeri da ne glasa protiv njega.

CUP, čijih četvero zastupnika u subotu nije glasalo, sastat će se u nedjelju kako bi odlučio kako će glasati u drugom krugu. CUP podržava jednostrano proglašenje neovisnosti, a ne pregovore koje zagovaraju veće stranke i već im je prije prkosio.

Ne dobije li Katalonija vladu u idućih deset dana, oko 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa bit će pozvano na nove parlamentarne izbore.

Torra je četvrti kandidat od kada su zagovornici nezavisnosti osvojili većinu mjesta na izborima u prosincu, no nijedan dosadašnji kandidat nije izabran.

Protiv njih se vode sudski procesi pa su dvojica kandidata u pritvoru dok je prvi kandidat i bivši predsjednik Carles Puigdemont u Njemačkoj na uvjetnoj slobodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!