14:23 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Katalonski separatisti dogovorili se o koaliciji pod vodstvom svrgnuta Puigdemonta

-

-

Foto: - / -

Dvije glavne stranke u španjolskoj pokrajini Kataloniji koje se bore za neovisnost dogovorile su se da će sastaviti vladajuću koaliciju pod vodstvom svrgnuta vođe Carlesa Puigdemonta, objavili su mjesni mediji.

Koaliciju će voditi bivši katalonski predsjednik Puigdemont, koji je pobjegao u Bruxelles kad je Španjolska zauzdala separatiste nakon što je katalonska skupština proglasila neovisnost.

Koalicijski sporazum sklopili su Puigdemont i čelnica ljevičarske nacionalističke stranke ERC Marta Rovira u utorak navečer u Bruxellesu, prenosi Europa Press i španjolski list El Pais navodeći izvore iz pregovaračkih krugova.

Puigdemontov savez JuntsxCat  i ERC nisu osvojili većinu na regionalnim izborima prošli mjesec, održanima nakon što je španjolski premijer Mariano Rajoy ukinuo autonomiju kao odgovor na proglašenje neovisnosti.

Stranke su sigurne  u potporu ekstremno lijevoga CUP-a, koji će sada dati svoj pristanak Puidgemontu kao čelniku vlade. Njegovi članovi mogli bi također omogućiti koaliciju time što će se suzdržati od glasanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!