Katargate: Eva Kaili ide u kućni pritvor s elektroničkom narukvicom

12.04.2023.

20:31

Autor: HRT/D.M.

Eva Kaili

Eva Kaili

Foto: Alexandros Michailidis / Shuttrstock

Belgijski sud je odlučio da će bivšu potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili, posljednju osumnjičenicu koja je još u pritvoru dok traje istraga za korupciju poznata kao "Katargate", pustiti iz zatvora i odrediti joj kućni pritvor, gdje će biti pod elektroničkim nadzorom.

- Eva Kaili izlazi iz zatvora i određen joj je kućni pritvor u Belgiji, gdje će biti pod elektroničkim nadzorom, rekao je za AFP Antoon Schotsaert, sudac belgijskog saveznog tužiteljstva. Odluku je donio sudac istrage Michel Claise

Grčka socijalistička zastupnica "bit će puštena vjerojatno u petak ili najkasnije u ponedjeljak", rekao je za AFP njezin odvjetnik Sven Mary, jer postavljanje narukvice zahtijeva "administrativnu pripremu". Odluka o njezinu puštanju iz pritvora je "sasvim očekivana", ocijenio je.

Belgijski sud je ovih dana odlučio da će elektroničku narukvicu nositi i belgijski eurozastupnik Marc Tarabella i bivši talijanski eurozastupnik Antonio Panzeri, druga dvojica glavnih osumnjičenika u aferi "Katargate" koja je potresla Europski parlament.

Kaili se sumnjiči da je posredovala za strane zemlje, među kojima za Katar, u odlukama Europskog parlamenta tijekom niza godina, za što je dobivala novac. Kaili, kojoj su 44 godine i majka je dvogodišnje kćeri, smijenjena je sredinom prosinca s dužnosti potpredsjednice EP-a.

- Već četiri i pol mjeseca tvrdi da nije kriva. Istraga još nije gotova, rekao je Sven Mary koji napominje da su on i njegova branjenica spremni odgovoriti "na sva pitanja" istražitelja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!