Klimatski čelnik EU-a daje ostavku kako bi sudjelovao na nizozemskim izborima

22.08.2023.

18:15

Autor: Hina/HRT

Čelnik Europske unije za klimu, Frans Timmermans

Čelnik Europske unije za klimu, Frans Timmermans

Foto: Pedro PARDO / Reuters

Čelnik Europske unije za klimu, Frans Timmermans, dat će ostavku u Europskoj komisiji da bi se kandidirao na nizozemskim nacionalnim izborima u studenom, lišivši EU važne osobe u nadolazećim međunarodnim klimatskim pregovorima.

Nizozemska Laburistička i Zelena ljevičarska stranka rekle su u utorak da će Timmermans biti njihov čelnik na općim izborima 2. studenog.


Timmermans, čiji mandat u Europskoj komisiji završava u studenom ove godine, rekao je u srpnju da bi se želio okušati kao sljedeći nizozemski premijer.


Komisija je rekla da će Timmermans dati ostavku na svoje mjesto u Komisiji nakon najave Laburističke i Zeleno lijeve stranke.


Timmermans, koji govori engleski, njemački, francuski, talijanski i ruski, uz svoj materinji nizozemski, dobro je poznata ličnost u Nizozemskoj, s obzirom na to da je od 2012. do 2014. godine obnašao ulogu ministra vanjskih poslova.


Nakon gotovo jednog desetljeća u Bruxellesu, Timmermans će se natjecati na prvim nizozemskim izborima od 2006. godine u kojima odlazni premijer Mark Rutte neće voditi svoju konzervativnu VVD stranku.


Rutte, najdugovječniji premijer Nizozemske, šokirao je naciju u srpnju kad je najavio da se povlači nakon što se njegova četverostranačka koalicija nije uspjela dogovoriti o migrantskoj politici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!