Klimatski prosvjed u Hamburgu postao nasilan

25.03.2023.

19:01

Autor: T.V./HRT/Hina

Klimatski prosvjed u Berlinu

Klimatski prosvjed u Berlinu

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Klimatski aktivisti iz pokreta Last Generation blokirali su u subotu mostove na rijeci Labi u sjevernom njemačkom lučkom gradu Hamburgu, što je dovelo do nasilnih interakcija s bijesnim vozačima.

Prema policiji, četvero ljudi jutros se zalijepilo za kolnik brzovezujućim betonom i zaustavilo promet do završetka prosvjeda u poslijepodnevnim satima.

Budući da su zbog građevinskih radova zatvorene druge pristupne ceste prema gradu, mostovi na Labi jedini su način da se s juga dođe do Hamburga.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se vidi kako vozač kamiona gubi živce, vuče prosvjednika s ceste i udara ga nogom u trbuh. "Ovaj incident dogodio se prije nego što je ušla policija", rekao je glasnogovornik policije dodajući da je istraga u tijeku.

Fotograf dpa također je izvijestio da su agresivni vozači na blokadu odgovorili udarcima nogama i rukama po aktivistima.

U Berlinu su se prosvjednici u subotu okupili kod Brandenburških vrata na prosvjedima i koncertu u znak podrške referendumu za ubrzavanje mjera protiv klimatskih promjena u glavnom gradu.

Prema podacima policije, na skupu Klimaneustart (resetiranje klime) očekuje se oko 35.000 ljudi. Tijekom petosatnog događaja, nekoliko bendova trebalo bi svirati uz govore poznatih aktivista kao što su Luisa Neubauer i stručnjakinja za održivost Maja Göpel.

Na referendumu u nedjelju građani Berlina mogu izabrati žele li da grad postane klimatski neutralan do 2030., a ne do 2045. kako je planirano.

Na nacionalnoj razini njemačka vlada želi postići klimatsku neutralnost do 2045.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!