Klisović izabran za izvjestitelja Europskog odbora regija za upravljanje Zelenim planom

15.02.2023.

17:39

Autor: V.K./HRT/Hina

Joško Klisović

Joško Klisović

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović izabran je za izvjestitelja Europskog odbora regija za pitanje višerazinskog upravljanja Zelenim planom EU-a i revizije propisa o upravljanju Energetskom unijom i djelovanju u području klime, priopćeno je u srijedu iz Skupštine. 

Klisović je za izvjestitelja izabran u utorak na Odboru za okoliš, klimatske promjene i energetiku.

U priopćenju se navodi da bi mišljenje izvjestitelja trebalo dati procjenu potencijala revizije propisa o upravljanju Energetskom unijom i djelovanju u području klime da postane glavni instrument upravljanja i provedbe Zelenog plana. Također, procjenu mogućnosti jačanja višerazinskog dijaloga - EU, nacionalne i lokalne razine - kako bi se osiguralo sustavno sudjelovanje gradova i regija u upravljanju Zelenim planom jer oni u praksi provode najveći njegov dio.

Mišljenje izvjestitelja trebalo bi dati i procjenu potrebe za revizijom fokusa nacionalnih planova s obzirom na trenutačnu energetsku krizu, povećanu potrebu za osiguravanjem sigurne i cjenovno pristupačne energije te poticanje uštede energije i energetske dostatnosti.

Europski odbor regija (OR) glas je regija i gradova u EU. Predstavlja lokalne i regionalne vlasti iz cijele EU i savjetuje u vezi s novim zakonskim propisima koji utječu na regije i gradove (70 posto cjelokupnog zakonodavstva EU-a).

Europski odbor regija je politička skupština koja ima 329 članova i 329 zamjenskih članova iz svih zemalja EU-a izabranih na lokalnoj ili regionalnoj razini. Okupljaju se u Bruxellesu šest puta godišnje kako bi raspravljali o mišljenjima u vezi s predloženim zakonodavnim aktima i usuglasili se o rezolucijama u pogledu daljnjeg djelovanja EU-a.

Povjerenstvo za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE) odgovorno je za koordinaciju rada Europskog odbora regija u područjima povezanima s europskim Zelenim planom koja uključuju okolišnu bioraznolikost, kružno gospodarstvo i nultu stopu onečišćenja, klimatske promjene te energetsku i svemirsku politiku (Galileo, GMES/Copernicus i srodna pitanja).

Znatni dio Zelenog plana prenesen je u europsko zakonodavstvo, pa pitanje njegova dugoročnog upravljanja i provedbe postaje sve važnije za gradove i regije, navodi se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!