07:27 / 14.09.2020.

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Knezović: Sporazum Srbije i Kosova predizborni trik Donalda Trumpa

-

-

Foto: - / -

Jesu li Srbija i Kosovo bliže konačnom sporazumu i normalizaciji odnosa, što su točno Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisali u Vašingtonu, a što dogovorili u Briselu?
Jesu li Srbija i Kosovo bliže konačnom sporazumu i normalizaciji odnosa, što su točno Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisali u Washingtonu, a što dogovorili u Bruxellesu, kako se Beograd zamjerio Rusiji, Kini i muslimanskim zemljama. Ovo su samo su neka od pitanja o kojima se govorilo u emisiji U mreži Prvog s zastupnicima u Europskom parlamentu Toninom Piculom i Tomislavom Sokolom te Sandrom Knezovićem iz instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Sokol smatra kako smatra da Beograd i Priština nisu bliže rješenju svojih problema.

- Problemi između Kosova i Srbije su duboki i sistemski i traju od početka borbe Kosova za neovisnost, a znamo kakav je u Srbiji raspoloženje glede neovisnosti kosova, istaknuo je Sokol i dodao da bilo kakva ideja koja bi uključivala priznanje neovisnosti Kosova, velikoj većini ljudi u Srbiji je neprihvatljiva.

Rekao je kako Vučić pokušava balansirati između raspoloženja unutar Srbije, očekivanja Rusije, Kine, EU, SAD-a i izvući iz toga maksimum.

Picula se osvrnuo na to što je ustvari dokument koji je potpisan u Washingtonu te kazao kako će to još neko vrijeme ostati otvoreno pitanje.

- Je li ovaj sporazum doista neki zamah dijalogu koji je zamro već godinama ili će to biti zapamćeno kao nekakva vrsta susreta na sporednom kolosijeku. Svaka je strana potpisala svoju vrstu sporazuma i ovdje nije riječ o dokumentu koji na jednak način usmjerava potpisnike prema istom cilju. Predsjednik Trump je potpisao tek izjavu kojom on pozdravlja to potpisivanje, rekao je Picula.

Dodao je kako je susret otvorio neka očekivana pitanja te kako je EU znala unaprijed za ekonomsku stranu dogovaranja. Rekao je kako je susret donio i neke neočekivane stvari poput premještanja veleposlanstva Srbije u Jeruzalem.

- Predsjednici Vučić i Hoti, ovdje su bili „sporedni igrači”. Donald Trump je ovaj susret organizirao u svrhu svoje predizborne kampanje, rekao je Picula.

Knezović je naglasio kako se ovdje radi o potpisivanju pisma namjere, a ne međunarodno obvezujućih sporazuma.

- Zvuči kao presedan da se potpisuju dva različita teksta, a da posrednik koji se prezentira kao ključni akter u sklapanju takvog tipa sporazuma, potpisuje separatnu izjavu gdje pohvaljuje hrabrost dvojce državnika i činjenicu da su potpisali takvu vrstu sporazuma, rekao je.

Naglasio je da je nejasno kako će se ovaj sporazum implementirati niti je jasno hoće li biti sankcija za one koji se implementacije neće pridržavati.

- Kada se isčita sporazum vidi se da je to predizborni trik predsjednika Trumpa koji ima veliki neuspjeh na vanjskopolitičkom planu, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!