10:03 / 15.03.2018.

Autor: B.S./Hina/HRT

"Koalicijski partneri nisu znali što će Cerar objaviti, bili su malo šokirani"

-

-

Foto: - / -

Marta Razboršek s RTV Slovenije za Studio 4 kazala je da je ostavka premijera Cerara samo donekle bila iznenađenje
Slovenski premijer Miro Cerar iznenada je sinoć podnio ostavku. Povod je nezadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda o poništenju referenduma o drugom željezničkom koridoru kroz Sloveniju, a odluku je priopćio svojim ministrima pred sam kraj sjednice Vlade.  Cerar će o svom potezu danas u podne razgovarati s predsjednikom Borutom Pahorom.Marta Razboršek s RTV Slovenije za Studio 4 HRT-a kazala je da je ostavka premijera Cerara samo donekle bila iznenađenje. Nakon svega što se u posljednje vrijeme događalo na političkoj sceni u Sloveniji, ovaj potez premijera bio je, kaže ona, čak i očekivan. "Bombe i bombice su dolazile sa svih strana, iz opozicije i koalicije", kaže Razboršek.

S obzirom na to da su se svi ionako već pripremali na redovite izbore koji bi trebali biti početkom lipnja, nije - kaže ona - toliko neočekivana odluka Cerara. Dodaje da će izbori sada vjerojatno biti održani koji tjedan ranije. Da bi se izbori u Sloveniji mogli održati u svibnju nakon neočekivane ostavke, prenose i drugi slovenski mediji. Pahor je prošli tjedan s političkim strankama već postigao načelnu suglasnost da se izbori održe 10. lipnja.

Slovenski premijer Miro Cerar podnio ostavku - stižu reakcije

Razboršek je doznala da je na izvanrednoj sjednici vlade, održanoj u večernjim satima prije Cerarove objave da daje ostavku, a na kojoj su bili svi koalicijski partneri, "sve bilo normalno". Koalicijski partneri, kaže ona, nisu bili obaviješteni što će Cerar objaviti u 22 sata taj dan, tako da su i oni bili malo šokirani. "Gospodin Židan, vođa socijaldemokrata prvo je negirao optužbe da je vladu minirala i koalicija, ministar vanjskih poslova Erjavec je također bio iznenađen. Manje iznenađena je bila opozicija", kaže ona.  

Zanimljivo je da je Erjavec nekoliko sati prije ostavke novinarima rekao da je odluka o tome da se za gradnju pruge Koper donosi poseban zakon, koji je kasnije osporavan na referendumu, bila greška. Ocijenio je da se radi o Cerarovom "fijasku", a ne neuspjehu vlade ili koalicijskih stranaka. Inače, riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu u Sloveniji u zadnjih nekoliko godina, a njegova realizacija trebala bi održati luku Koper kao strateški najvažniju luku u sjevernom Jadranu i omogućiti njezin daljnji razvoj. Vrijednost projekta procjenjuje se na skoro milijardu eura.

Cerar je pak rekao da se uspjesi vlade u javnosti podcjenjuju i da se nepravedno stvara dojam kako ništa nije napravila. Smatra da iza toga stoje "stare etablirane stranke u koaliciji i opoziciji" kojima nije stalo do razvitka Slovenije.

S jedne strane je ocjena da je premijer Cerar prije izbora napravio jedinu "normalnu stvar da vrati povjerenje u svoju stranku, dok neki njegov potez vide kao kukavičluk", kazala je Razboršek za Studio 4. 

Neki slovenski analitičari misle da je Cerarova ostavka taktički potez pred izbore kako bi se "probudio" onaj dio biračkog tijela koji je 2014. njegovo stranci SMC (Stranka Mire Cerara) koja se kasnije preimenovala u Stranku modernog centra (SMC), dao svoje glasove, vjerujući riječima uglednog profesora prava da će provesti potrebne reforme u slovenskom društvu i gospodarstvu te u politiku uvesti načelo "etičnosti".

Cerar je tada na izborima osvojio 34 posto glasova i većinu u parlamentu, dok mu trenutne ankete na predstojećim izborima predviđaju deset posto ili manje. Kažu i da Cerar nije proveo nijednu značajnu reformu, od zdravstva koje je u sve težem stanju do mirovinske reforme, te da se pokazao kao neodlučan lider koji se ne odlučuje na krupne i politički rizične poteze.

Valja napomenuti i kako je u razgovoru za Studio 4 HRT-a Razboršek kazala i kako je slovenska vlada odlučila u Bruxelles poslati pismo o kršenju arbitražnog sporazuma od strane Hrvatske. "Donijeta je odluka da će Slovenija, u bilo kojem sastavu, nakon tri mjeseca, ako se nešto ne promijeni uz pomoć Europske komisije ili bez nje, Hrvatsku tužiti pred sudom Europske unije u Luksemburgu. Takva je bila odluka Odbora za vanjsku politiku prošle srijede", kaže Razboršek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!