20:15 / 22.02.2020.

Autor: M.Š./HRT

Koliko će Hrvatskoj biti dostupno novca iz nove financijske omotnice?

-

-

Foto: - / -

U Temi dana govorilo se o teškim pregovorima u Bruxellesu o novom proračunu EU-a.
Propao je prvi pokušaj dogovora o novom višegodišnjem proračunu Europske unije.

- Teški pregovori i bez kompromisa za novi EU proračun

Razlike među željama i zahtjevima pojedinih zemalja za sada su se pokazale - nepremostivima.

Koliko će novca Hrvatskoj biti manje dostupno u novom europskom proračunu i pod kojim uvjetima? Može li se slomiti štedljiva četvorka - Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska koje u zajedničku blagajnu uplaćuju više nego što iz nje primaju - a uplate žele ograničiti na jedan posto bruto nacionalnog dohotka? Koliko će biti bolni rezovi u kohezijskoj i poljoprivrednoj politici? 

Gosti Teme dana bili su državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Nikolina Brnjac te profesor Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

U Bruxellesu nikakav dogovor nije postignut, očito su razlike između bogatijih i siromašnijih članica EU-a prevelike.

- Predsjednik Vlade je jasno rekao koja su stajališta i prioriteti. Želi se postići balans između tradicionalnih i modernih politika, ističe Brnjac.

- Tu je puno problema, ne samo zbog odlaska Velike Britanije. Rasprave oko proračuna nisu ništa novo, tu se najbolje zrcali politika, kako nacionalna tako i na razini EU-a. Pozicija proračuna te svih fondova jasno zrcali što je zapravo Europska unija. Ona je sve i ništa. Ona je integracija, organizacija, institucija, a država nije. Ona se pokušava iščitavati kao država i to putem proračuna, ističe Luka Brkić.

Može li se već sada predvidjeti koliko će manje novca dobiti Hrvatska?

- Mi ne samo da smo jedina država koja je koristila jedno programsko razdoblje, nego smo i jedina država koja u posljednjoj pregovaračkoj kutiji 2013. nije dobila dodatnih 10% na proračun. Već sada imamo dva paragrafa koja su vezana uz demografiju te područja za siromašne regije. Imamo dvije u Hrvatskoj koje su izričito stavljene u pregovaračku kutiju. Mi smo zapravo jednom nogom unutra. Sada su u tijeku pregovori, a treba pronaći balans.

Brkić dodaje da Hrvatska mora biti uspješnija po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova.

- Mi smo na 86% posto povučenih sredstava, a imamo isplaćenost od tridesetak posto, znači to sve raste, zaključuje Brnjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!