14:43 / 27.09.2019.

Autor: HRT

Komemoracija za Chiraca u nedjelju u Domu invalida, dan kasnije privatni pogreb

Foto: Les invalides (Bartłomiej Koc from/ Pixabay )

Foto: Les invalides (Bartłomiej Koc from/ Pixabay )

Foto: - / -

Ponedjeljak je proglašen i danom žalosti.
Komemoracija za bivšeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca koji je preminuo u četvrtak u 87. godini, bit će održana u nedjelju u Domu invalida u Parizu, a pogreb će se održati u ponedjeljak na pariškom groblju Montparnasse, samo u nazočnosti njemu najbližih osoba.

Komemoracija otvorena za javnost bit će održana u Domu invalida, potvrdila je Elizejska palača, mjestu na kojem je pokopan Napoleon Bonaparte a koje je uobičajeno za održavanje takvih ceremonija kada su u pitanju javne osobe, pripadnici vojske i sigurnosnih snaga.

Chirac, koji je umro u svojem domu u središtu Pariza, bit će pokopan u ponedjeljak na privatnoj ceremoniji na groblju Montparnasse, uz svoju kći Laurence koja je umrla 2016. Njegova druga kći Claude bila mu je savjetnica za komunikacije.

Ponedjeljak je proglašen i danom žalosti.

Francuska se u petak počela pripremati za odavanje počasti bivšem predsjedniku koji je vodio državu dvanaest godina, od 1995. do 2007., a francuski glavni grad 18 godina.

Više stotina osoba već se u četvrtak navečer u predsjedničkoj palači upisalo u knjigu žalosti postavljenu pred veliku fotografiju bivšeg šefa države, i tamo će biti do nedjelje.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak navečer u televizijskom obraćanju da je Chirac "ušao u povijest i svima će nam nedostajati".

Istaknuo je Chiracovu hrabrost na međunarodnoj političkoj sceni, rekavši za njega da je bio glasnik "neovisne i ponosne Francuske, sposoban uzdići se protiv nepravedne vojne intervencije kada je 2003. odbio invaziju na Irak bez mandata UN-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!