20:46 / 18.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Komisija i Europski parlament složni: Turska nazaduje

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Johanna Geron / Reuters

Europarlamentarci i povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi zaključili su na plenarnoj sjednici u utorak da Turska nazaduje po pitanju ljudskih prava i vladavine prava te da se stoga udaljava od Europske unije.

Europsko-turski odnosi dosegnuli su najnižu točku prošle godine, istaknuo je Várhelyi u raspravi o izvješću o napretku Turske.

Vanjskopolitičko djelovanje Turske sve je više u koliziji s EU-om, napomenuo je povjerenik Europske komisije.

Varhely je, međutim, napomenuo i da je posljednjih mjeseci Ankara deeskalirala situaciju u vanjskopolitičkoj sferi. Primjerice, povukla je istraživačke brodove iz energentima bogatog Istočnog Mediterana, koji je predmet spora Ankare s Atenom i Nikozijom.

Deeskalaciju u vanjskoj politici nisu pratile unutarnje reforme, nastavio je Várhelyi, objasnivši kako se situacija po pitanju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava pogoršala.

U tom je kontekstu spomenuo i napade vlasti na političke stranke i neovisne medije i neprimjenjivanje presuda Europskog suda za ljudska prava.

Turska bi trebala bolje definirati kakav odnos želi s EU-om i prema tome se ponašati, poručio je Várhelyi.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Tursku Nacho Sanchez Amor (S&D) istaknuo je kako Europska unija ima "težak odnos s Turskom"

Autokratski pristup Turske pokazuje da režim nije spreman prihvatiti kritiku, kazao je.

Moramo učiniti sve kako bismo restrukturirali naše odnose na učinkovit način jer naši sugovornici u Turskoj često ne rade ono što bi trebali raditi, dodao je.

Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva u ime Vijeća također je istaknuo da je sve gora situacija u Turskoj što se tiče vladavine prava i fundamentalnih prava.

Međutim, istaknuo je kako Europska unija ne smije zatvoriti vrata Turskoj te da postoje zajednički izazovi EU-a i Turske, poput migracija, terorizma, javnog zdravlja itd.

Rumunjski zastupnik Gheorghe-Vlad Nistor u ime kluba pučana (EPP) istaknuo je da se turske vlasti ne drže principa ljudskih prava ni vladavine prava te da se ne ponašaju korektno prema susjedima, dok je socijaldemokrat Pedro Marquest (S&D) kazao da trenutačni Erdoganov put čini suradnju teškom".

Zastupnica liberalnog kluba Obnovimo Europu Hilde Vautmans poručila je da Erdoganova Turska nema mjesto u Europi, dok je Harald Vilimsky iz krajnje desnog kluba Identitet i demokracija (ID) postavio pitanje smislenosti razgovora s Erdoganom.

Izvješće bi se trebalo zvati o nazadovanju, a ne o napretku, napomenuo je Vilimsky.

Sergey Lagodinsky iz Zelenih je, kao i drugi zastupnici, kritizirao turske vlasti, ali je dodao kako njegov klub zastupnika ne slavi rastuću razliku između EU-a i Turske.

- To ostavljamo desnici, kazao je.

Giorgos Georgiu iz krajnje lijevog kluba GUE/NGL kritizirao je retrogradne odluke predsjednika Erdogana, a nešto blaži prema Turskoj bio je Witold Jan Waszczykowski, koji je govorio u ime kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Mi s razlogom kritiziramo tursku unutarnju i vanjsku politiku, kazao je poljski zastupnik, dodavši da je Europskoj uniji ipak potrebna turska pomoć na južnom krilu zbog ilegalnih migracija te da je Turska u teškoj geopolitičkoj situaciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!