Komisija o mogućim sankcijama za Republiku Srpsku: Sve su opcije na stolu

16.11.2021.

14:37

Autor: M.Š./Hina/HRT

Europska komisija

Europska komisija

Foto: Quinta / Shutterstock

Pravni okvir za sankcije protiv onih koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine postoje već deset godina i trenutačno su sve opcije na stolu, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Ministri vanjskih poslova država članica u ponedjeljak su raspravljali o stanju u BiH, a Njemačka je pozvala da se razmisli o mogućnosti sankcija protiv onih koji podrivaju državne strukture.

- Što se tiče sankcija, nemam što novo izvijestiti. Mogu samo podsjetiti da imamo okvir za sankcije još od 2011. godine. Ministri su raspravljali o situaciji u svjetlu nedavnih događaja, secesionističke retorike, neprihvatljive retorike podjela i nekih poteza koji podrivaju jedinstvo državnih institucija. Sve su opcije trenutačno na stolu, odgovorio je Stano na novinarsko pitanje priprema li Europska služba za vanjsko djelovanje moguće uvođenje sankcija protiv čelnika Republike Srpske.

Vijeće je još u ožujku 2011. donijelo odluku koja omogućava sankcioniranje onih koji ugrožavaju ugrožavaju suverenitet, teritorijalnu cjelovitost, ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u ponedjeljak nakon sastanka ministara vanjskih poslova da je pozvao da se razmisli o mogućnosti sankcija protiv onih koji potkopavaju državne strukture u BiH.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!