Komisija pozdravlja povijesni uspjeh Hrvatske

30.12.2022.

11:41

Autor: T.V./HRT/Hina

Ursula von der Leyen i Andrej Plenković, arhivska fotografija

Ursula von der Leyen i Andrej Plenković, arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednica Europske komisije i nekoliko članova Komisije pozdravili su u petak istodobni ulazak Hrvatske u šengen i u europodručje kao veliko postignuće i za Hrvatsku i za EU.

Europska komisija je u petak objavila opširno priopćenje u kojem se detaljno opisuje hrvatski put prema šengenskom prostoru i eurozoni.

- Toplo pozdravljam ulazak Hrvatske u euro i u šengenski prostor. Od nedjelje građani koji ulaze i izlaze iz Hrvatske moći će putovati bez unutarnjih graničnih kontrola, kaže se u izjavi predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Von der Leyen ističe da je to veliki uspjeh za Hrvatsku, simbol njezine čvrsto ukorijenjene privrženosti EU-u i simbolični trenutak za EU u cjelini.

- Ovo je trenutak ponosa za EU, Hrvatsku i njezine građane, kaže von der Leyen.

- Ovo je prekretnica na europskom putu Hrvatske i to potpuno zaslužena. Od srca čestitam svim Hrvatima!, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni kaže da će ova Nova godina biti nezaboravna za hrvatski narod.

- Kakva povijesna prekretnica i za Hrvatsku i za Europsku uniju u cjelini! Možda niti jedna država članica EU-a nije prošla tako nevjerojatno putovanje u posljednja tri desetljeća: od užasa rata 1990-ih do članstva u EU-u 2013. i sada spremna uživati u dvije najopipljivije prednosti integracije u EU. Čestitke Hrvatskoj!, rekao je Gentiloni.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kaže da svaka nova članica šengena čini Europsku uniju jačom.

- Ponosna sam na posao koji su Komisija i Hrvatska obavile zajedno tako da Hrvati sada mogu imati koristi od ovog povijesnog iskoraka, rekla je Johansson i dodala kako ostaje predana tome da i Bugarska i Rumunjska što prije postanu članice šengena.

Vijeće za unutarnje poslove potvrdilo je ulazak Hrvatske u šengen na svom sastanku 8. prosinca u Bruxellesu, ali Bugarska i Rumunjska nisu dobile zeleno svjetlo zbog izostanka konsenzusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!