Komisija: Švedska trebala poduzeti strože mjere na početku pandemije

25.02.2022.

13:11

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Komisija za reviziju odgovora na pandemiju u petak je objavila da je Švedska trebala primijeniti strože mjere na početku pandemije bolesti COVID-19 te je vlada trebala imati konkretnije vodstvo, iako je strategija bez lockdowna uglavnom bila korektno izvedena.

Švedski je primjer nošenja s pandemijom podijelio mišljenja unutar i izvan zemlje, budući da je za razliku od mnogih zemalja izabrala ne primjenjivati lockdown, već pristup socijalnoj distanci i dobroj higijeni temeljiti na dobroj volji građana.

"Vlada je trebala od samoga početka preuzeti vodstvo nad svim aspektima upravljanja krizom", stoji u izvješću komisije, koja dodaje da je vlada previše ovisila samo o procjeni Agencije za javno zdravlje. "Švedska je u veljači i ožujku 2020. trebala nametnuti rigoroznije mjere kontrole i suzbijanja zaraze", navode.

Rezultati analize, koju je inicirala vlada zbog pritiska od strane parlamenta, mogli bi postati odgovornost vladajuće stranke Socijalnih demokrata, a izbori će se održati u rujnu. U Švedskoj je od covida umrlo više od 17.000 ljudi, više nego u drugim nordijskim zemljama, ali manje nego u drugim europskim zemljama koje su primjenjivale lockdown.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!