17:25 / 17.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Komisija: Zemlje zapadnog Balkana sporo napreduju na putu prema EU

-

-

Foto: - / -

Europska komisija je na svom sastanku u Strasbourgu prihvatila izvješća o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije te Turske.
Zemlje zapadnog Balkana sporo napreduju na putu prema Europskoj uniji, dok se Turska umjesto približavanja sve više udaljava, ocijenila je Europska komisija u svom izvješću o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo.

Europska komisija je na svom sastanku u Strasbourgu prihvatila izvješća o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije te Turske. Europska komisija je uvijek do sada paket o proširenju, koji uključuje strategiju o proširenju i izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, objavljivala u studenome. Sada je to prebačeno na proljeće, a zadnji paket usvojen je prije godinu i pol dana u studenome 2016.

Zemlje obuhvaćene izvješćem na različitom su stupnju u pogledu izgleda za članstvo. Najdalje u procesu su odmakle Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali čekaju na datum za početak pregovora, BiH čeka na mišljenje Komisije o njezinu zahtjevu za članstvo, dok je Kosovo na začelju i u najtežoj je situaciji jer pet zemalja članica ne priznaje njegovu neovisnost.

U ovogodišnjem izvješću najveća je novost da Komisija preporučuje otvaranje pregovora s Albanijom. Ocjenjuje se da je Albanija postigla dobar napredak u pet područja, koja je Komisija odredila kao uvjet za dobivanje preporuke za otvaranje progovora. Dosta pozitivno izvješće dobila je i Makedonija, koja je ponovno dobila preporuku za otvaranje pregovora. Makedonija ima status kandidata od 2005. godine i Komisija je od tada svake godine preporučivala otvaranje pregovora, ali to nikad nije realizirano zbog protivljenja Grčke, koja toj zemlji negira pravo na njezino ustavno ime.  

Srbija je do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena. Komisija navodi da će brzina pregovora ovisiti o napretku u provedbi reformi, posebice u pogledu vladavine prava te o normalizaciji odnosa s Kosovom. Crna Gora je do sada otvorila 30 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. "Crna Gora je nastavila napredovati, posebice glede pravnog i institucionalnog okvira, dok praktični učinak reformi još nije dovoljno vidljiv te nema napretka u području slobode izražavanja", navodi Komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!