Kompanije: EU mora suspendirati automatsko podizanje limita cijena struje

09.09.2022.

13:50

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock

Europske mreže i burze električne energije pozvale su EU da promijeni mehanizam automatskog podizanja limita tržišne cijene električne energije kako bi se zaštitili potrošači i opskrba, priopćio je u petak finski mrežni operator. 

Zahtjevom se traži zamrzavanje takozvanog mehanizma automatske korekcije koji se primjenjuje u slučaju visokih cijena, kako bi se zaštitili potrošači i opskrba.


- Podizanje gornje granice cijena u trenutnoj izvanrednoj situaciji na tržištu struje zabrinjava i moglo bi pogoršati kaos na tržištu. Da bi se situacija smirila, treba odustati od primjene mehanizma automatskog povećanja gornje granice cijena, navodi Fingrid.


Operatori mreža i burze poslali su zajedničko pismo Europskoj komisiji i europskoj agenciji za suradnju energetskih regulatora (ACER), napominje finska kompanija.


ACER je prošli tjedan priopćio da želi preispitati mehanizam, nakon što je limit u svibnju podignut s 1.000 eura na 4.000 eura po megavat satu (MWh) zbog skoka cijena struje u Francuskoj u travnju.


Od 20. rujna trebao bi porasti na 5.000 eura po megavat satu nakon što su u kolovozu veleprodajne cijene struje u Litvi, Estoniji i Latviji dosegnule 4.000 eura/MWh.


U idućim mjesecima očekuju se visoke cijene pa treba ograničiti učestalost poskupljenja kako bi se "potrošačima i sudionicima na tržištu omogućilo da se postupno i bolje prilagode situaciji nestašice na tržištu", priopćio je prošli tjedan ACER.


Cijene struje u Europi snažno su porasle u ovoj godini zbog smanjenih isporuka ruskog plina i posustale proizvodnje u nuklearnim i vjetroelektranama, što je povećalo prijetnju nestašice tijekom nadolazeće zime, tumači Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!