Kompanije u EU ne trebaju zbog sankcija očekivati bilijune pomoći

28.03.2022.

17:22

Autor: M.Š./Hina/HRT

Povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager

Povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager

Foto: Johanna?Geron / REUTERS

Sankcije Rusiji i visoki računi za energiju ne utječu na kompanije kao pandemija COVID-a, izjavila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, upozorivši ih da ne trebaju očekivati bilijune eura državne pomoći.

Prošlog tjedna Vestager je ublažila propise o državnim potporama, najavivši tvrtkama do 400.000 eura državnih potpora i kompenzaciju do 30 posto troškova energije, nakon što se tisuće njih požalilo na poremećaje u opskrbnim lancima, podsjeća Reuters.

Velika je razlika između sadašnje situacije, koju su izazvale sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, i pandemije kada je puno više kompanija bilo pogođeno zaključavanjem gospodarstava,

To će ograničiti iznos pomoći koja će ovaj put biti dodijeljena, izjavila je Vestager u intervjuu Reutersu.

Na pitanje hoće li vlade Europske unije na kraju ponovno ubrizgati bilijune eura u tvrtke pogođene sankcijama, Vestager je odgovorila: "Tek smo na početku te priče, ali mislim da neće.

- Zato što u aktualnoj situaciji nemamo opću intervenciju države u tržište, države se ne upliću i ne govore svima u osnovi da hiberniraju, objasnila je europska povjerenica.

Vestager je do sada odobrila više od 3.000 milijardi eura pomoći tvrtkama pogođenim pandemijom, prema ublaženim propisima koji su na snazi dvije godine.

U razgovoru za Reuters ponovila je i da ublaženi propisi neće ostati na snazi dulje no što je predviđeno.

- Ključan dio privremenog pandemijskog okvira predviđa njihovo gašenje sredinom godine, dodala je Vestager.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!