21:35 / 26.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Antivakseri ulaze u parlament, komunisti pobijedili u Grazu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Habrus Liudmila / Shutterstock

Iznenađenja na lokalnim izborima u Austriji. Nova politička stranka koja se protivi restriktivnim mjerama protiv koronavirusa ulazi u gornjoaustrijski parlament, a kandidatkinja Komunističke stranke pobijedila je u drugom po veličini austrijskom gradu Grazu. 

Stranka "Ljudi, slobode, temeljna prava" (MFG) neočekivano je ostvarila uspjeh na pokrajinskim izborima u Gornjoj Austriji i ulazi u parlament s više od šest posto glasova, pokazuju prvi izborni rezultati. Stranka je osnovana u veljači kao odgovor na odluke o uvođenju mjera radi suzbijanja epidemije, a vodila je kampanju za izbore uglavnom na društvenim mrežama.

Njezini aktivisti ne vjeruju u djelotvornost cjepiva i protive se bilo kakvoj obvezi cijepljenja. Osnivač stranke je podizao tužbe na Vrhovnom sudu za poništenje zakona za koji je ocijenio da "ubija slobodu".

Komunisti neočekivano pobijedili u Grazu

Austrijska komunistička stranka KPOe vodi na lokalnim izborima u Grazu, pokazuju prvi rezultati. Njezina kandidatkinja Elke Kahr (59) osvojila je 29,1 posto glasova (+8,8 posto), a konzervativac na odlasku Siegfried Nagl iz stranke OeVP, na dužnosti gradonačelnika u zadnjih 18 godina, dobio je 25,7 posto (-12,1 posto) i predao ostavku.

- Ankete nisu predviđale takav uspjeh i njegovi su razmjeri više nego neočekivani. Neki daju obećanja u tjednima prije izbora. Mi smo pak tu svaki dan, već godinama, za ljude, napose za one najsiromašnije, reagirala je Kahr obraćajući se novinarima.

Graz, drugi po veličini austrijski grad koji ima više od 220.000 birača, često daje velik broj glasova Austrijskoj komunističkoj stranci koja gotovo da ne postoji u ostatku zemlje. Uz krajnju desnicu i zelene, KPO je sudjelovao u prošlom sastavu gradske vlasti na čelu s konzervativcima i imao je dva zamjenika zadužena za promet, zdravstvo i za socijalnu politiku.

KPO još nije otkrio s kojim će strankama sastaviti vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!