09:16 / 04.03.2020.

Autor: HRT

Konferencija o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Drugi je dan Međuparlamentarne konferencije o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.
Drugi je dan Međuparlamentarne konferencije o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Konferencija o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici

Domaćin je ministar obrane Damir Krstičević. Izjavio je među ostalim da se "države članice najbolje mogu nositi s izazovima kroz okvir i snagu EU.

- Samo daljnji razvoj sposobnosti i instrumenata za zajedničko djelovanje učvrstit će njezinu predvodničku ulogu globalnog čimbenika, rekao je ministar.

Istaknuo je da su prioritete MORH-a: Provedba obrambenih inicijativa Unije, jačanje EU i NATO suradnje, jačanje napora Unije na području jugoistočne Europe u domeni obrane i sigurnosti te razvijanje industrijske i istraživačke dimenzije. 

Naglasio je da je u provedbi prvog prioriteta obrambenih inicijativa Unije naglasak stavljen na stalnu strukturiranu suradnju (PESCO) putem koje države jačaju europske obrambene sposobnosti ulaganjem u obranu i kroz zajedničke projekte, usklađeno obrambeno planiranje (CARD), Europski obrambeni fond (EDF) koji omogućava financiranje razvoja obrambenih sposobnosti i otvara nove mogućnosti za hrvatsko srednje i malo poduzetništvo i vojnu pokretljivost koja će omogućiti lakše prekogranično kretanje i brže izvršavanje zadaća.

- Glavni cilj ovih inicijativa je razvoj sposobnosti kroz suradnju, izbjegavanje dupliciranja i nepotrebnog trošenja, kako materijalnih, tako i ljudskih resursa, izjavio je ministar navodeći za primjer sudjelovanje u PESCO projektima gdje, rekao je, razvijamo sposobnosti u području cybera, logistike, vojne pokretljivosti, NBKO, pomorskog nadzora i prirodnih katastrofa.

Također, potvrdio je kako Ministarstvo obrane zagovara uključivanje obrambene industrije u PESCO projekte te kako mu je iznimno drago da se u okvirima projekta "CBRN SaaS" trenutno radi na uspostavi industrijskog konzorcija koji će kreirati sustav besposadnog nadzora NBKO ugroza.

Neraskidiva veza između Hrvatske vojske i obrambene industrije

Također, istaknuo je da je ključno razvijati i četvrti prioritet - industrijsku i istraživačku dimenziju naglasivši neraskidivu vezu između Hrvatske vojske i obrambene industrije.

- Tu vezu smo potvrdili u Strategiji nacionalne sigurnosti, ali i kroz novo uspostavljeni Sustav domovinske sigurnosti koji je prepoznao 'Partnerstvo za sigurnost' kao temeljni koncept koji doprinosi sigurnosti Republike Hrvatske danas i koji će nastaviti doprinositi u budućnosti, pojasnio je Krstičević poručivši: "Hrvatska obrambena industrija je mala, no posjeduje izuzetne, svjetski kvalitetne proizvode".

Naglasak na ulozi malih i srednjih poduzeća te istraživačkih kapaciteta kroz Europski obrambeni fond

Uz jačanje konkurentnosti obrambene industrije, rekao je, Republika Hrvatska za vrijeme predsjedanja Vijećem EU, naglasak stavlja i na uloge malih i srednjih poduzeća te istraživačkih kapaciteta, a jedan od alata koje mogu pozitivno utjecati na jačanje europske obrambene industrije i razvoja te poticanja sinergije oružanih snaga i civilno-industrijskog sektora je Europski obrambeni fond (EDF). "Svaki uloženi euro u europsku obrambenu industriju istovremeno je ulog u sigurnost naših građana, europsku suradnju, ekonomski razvoj i zapošljavanje, ali i ulaganje u razvoj, istraživanje i inovacije proizvoda koji će svoju primjenu zasigurno naći i u civilnom sektoru", istaknuo je ministar Krstičević zaključivši: "Vlada Republike Hrvatske čvrsto podržava suradnju hrvatskih tvrtki sa stranim tvrtkama kroz strateška partnerstva".

Uz ministra Krstičevića, izlaganje su održali glavni ravnatelj za obrambenu industriju i svemir u Europskoj komisiji Timo Pesonen i zamjenik glavne tajnice Europske službe za vanjsko djelovanje zadužen za Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku i odgovor na krize Pavel Herczynski, nakon čega je uslijedila rasprava o temama posvećenim europskoj sigurnosti i obrani koje doprinose daljnjem jačanju utjecaja Unije u vanjskom djelovanju i sigurnosti njezinih građana.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!