08:02 / 03.03.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik u podne/IMS/S.M./HRT

Konferencija o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na konferenciji će među ostalima sudjelovati predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i David McAllister, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.
Teme dvodnevne međuparlamentarne konferencije su Zajednička vanjska i sigurnosna politika (ZVSP) i Zajednička sigurnosna i obrambena politika (ZSOP). 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je na otvaranju konferencije da je cilj imati "snažnu i demokratsku Europu koja predvodi i utjecajna je u svijetu, koja će postati predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena i jamčiti sigurnost i stabilnost". Podsjetio je na globalne izazove, od sukoba na Bliskom istoku, velikih migracijskih tokova, terorističkih prijetnji, organiziranog kriminala, klimatskih i demografskih promjena, energetske nesigurnosti, trgovinskog protekcionizma i drugih.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je trenutna zajednička sigurnosna politika sve samo ne zajednička i poručio da je potrebno složno rješavati krize u Europi. 

- Zajednička sigurnosna politika je sve ono samo ne zajednička. Još uvijek zajedničku sigurnosnu politiku vodimo iz svojih glavnih gradova, rekao je hrvatski ministar na sjednici "Globalni izazovi za postojanu i utjecajnu Europu".

Kaže da je za daljnje djelovanje EU-a "potreban snažan višegodišnji financijski okvir, nastavak suradnje s SAD-om, partnerstvo s Afrikom, jačanje EU i NATO suradnje te jačanje europske sigurnosne politike i državne sigurnosti". Naglasio je da nema alternative zajedničkoj migracijskoj politici.

Tobias Ellwood, zastupnik britanskog parlamenta rekao je da je "europska sigurnost i naša sigurnost". Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU krajem siječnja, Ellwood kaže da to "ne znači da nećemo pomoći našim kolegama" i pozvao europske saveznike da ih uključe u priču.

Na drugoj sjednici "Vjerodostojna europska perspektiva država zapadnog Balkana" okupljenima će se obratiti Olivér Varhelyi, povjerenik EK-a za susjedstvo EU i proširenje te Majlinda Bregu, glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju. 

Konferencija se održava dvaput godišnje, a organizira je parlament države članice koja predsjeda Vijećem EU-a. Sudjeluju izaslanstava nacionalnih parlamenata država članica i Europskog parlamenta. Novine koje su uvedene u Zagrebu su "hitne" debate i usvajanje zajedničkih zaključaka o svim temama, istaknuo je Jandroković i vjeruje da će se s tom praksom nastaviti i na drugim međuparlamentarnim konferencijama. 

Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici koja se odvija u utorak i srijedu u Zagrebu uspostavljena je 2012. godine. Stvorena je za raspravu, razmjenu informacija i najboljih praksi između predstavnika nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta o temama povezanima s vanjskom, sigurnosnom i obrambenom politikom EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!