Konzervativci pobijedili u Berlinu, ne zna se tko će vladati

12.02.2023.

23:20

Autor: HRT/D.M./Hina

Kai Wegner

Kai Wegner

Foto: Michele Tantussi / Reuters

Njemačka stranka desnog centra, Kršćansko-demokratska unija (CDU) pobijedila je na ponovljenim lokalnim izborima u Berlinu osvojivši 28 posto glasova, deset posto više nego 2021., no to joj možda neće biti dovoljno da postavi novog gradonačelnika.

Socijaldemokratska stranka osvojila je između 18,2 i 18,6 posto glasova, najgori rezultat u povijesti stranke, prema predviđanjima javnih televizijskih kanala ARD-a i ZDF-a.

Čini se da su Zeleni zadržali potporu jer je za njih glasalo do 18,6 posto glasača, u odnosu na 18,9 posto 2021. Krajnje desna Alternativa za Njemačku je prema predviđanjima osvojila između 9,1 i 9,3 posto glasova. Slobodna demokratska stranka (FDP), koja zastupa interese poslovnog sektora zabilježila je rekordan pad potpore i moguće je da neće prijeći prag od pet posto.

Nejasno je tko će upravljati gradom


Ipak, nejasno je tko će upravljati gradom. Za većinu u lokalnom parlamentu i kontrolu nad gradskom upravom potrebno je 66 zastupnika i postoje brojni načini kako da različite stranke to ostvare.

Kršćanski demokrati možda neće uspjeti osigurati da kandidat njihove stranke Kai Wegner postane gradonačelnik Berlina ili da stranka uopće bude dio gradske vlasti, unatoč prvoj pobjedi u više od dva desetljeća.

No, Wegner i njegova stranka vjeruju da rezultati pokazuju da bi on trebao biti gradonačelnik i da su izbori pokazali da su birači protiv dosadašnje politike u Berlinu. Moguće je i da trenutna vlast, koju predvodi socijaldemokratska gradonačelnica Franziska Giffey i njezini partneri Zeleni i krajnje lijeva stranka Ljevica, zadrže svoje pozicije.

Tko će upravljati gradom, koji se suočava s visokim stanarinama, manjkom stambenog prostora, problemima s prijevozom i priljevom izbjeglica, ostaje neizvjesno. Zeleni su nekoliko puta uoči izbora istaknuli da preferiraju da trenutna koalicija nastavi s radom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!