11:50 / 23.09.2021.

Autor: T.V./HRT

Budimpešta: Konzervativni lideri o 'obiteljskim vrijednostima'

Demografski summit u Budimpešti

Demografski summit u Budimpešti

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

U Budimpešti se održava dvodnevni demografski summit na kojem sudjeluju premijeri brojnih srednjoeuropskih država. Namjera je donošenje zajedničke deklaracije koja bi bila osnova za rješavanje demografskih izazova s kojima je suočena zapadna hemisfera. Pad nataliteta, rast migracija, obiteljske vrijednosti i njihovo nestajanje osnovne su teme skupa čelnika konzervativnih političkih opcija.

- Kada govorimo o demografskim problemima s kojima smo suočeni, to zaista postaje pitanje opstanka, ali isto tako i glavno političko pitanje koje moramo što prije riješiti, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Kao bivši potpredsjednik, kao otac, kao djed, želim zahvaliti svim čelnicima na sudjelovanju i pozivu na ovaj demografski summit koji promiče vječne životne vrijednosti, a to su obitelj i brak - koji su temelj boljega svijeta, poručio je bivši američki potpredsjednik Mike Pence.

- Europska unija upravo raspravlja o budućnosti Europe. A ja mislim da je ovaj summit najvažniji dio rasprave jer ovdje razgovaramo o najvažnijim problemima koji nas muče, a to je ponajprije demografski pad. To je jedan od najvećih europskih problema, kaže slovenski premijer Janez Janša.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!