Koordinacija novinarskih sindikata RTV Slovenije pozvala na nedjeljni referendum

25.11.2022.

17:15

Autor: Hina/HRT

Ljubljana

Ljubljana

Foto: leoks / Shutterstock

Članovi koordinacije novinarskih sindikata Radiotelevizije Slovenije (RTVS) upozorili su u petak na zabrinjavajuće stanje u toj medijskoj kući i pozvali na izlazak na nedjeljni referendum o izmjenama zakona o RTVS-u.

Govoreći o stanju na RTVS-u, na kojem već pola godine traje štrajk novinara, sudionici su istaknuli kako se stanje pogoršalo otkako su prije godinu dana po prvi put ukazali na nepromišljene intervencije u informativnom programu, a prije 180 dana najavili štrajk. Istaknuto je kako je postojeći zakon iz 2005. "loš, štetan i zastario" te su nužne njegove promjene.


Glavna tajnica Sindikata novinara Slovenije Mojca Zabukovec podsjetila je da štrajkaši ni nakon 180 dana nisu postigli štrajkaški sporazum, a da vodstvo RTVS nastavlja uništavati autonomiju te medijske kuće.


Predstavnici zaposlenih pozvali su na referendum navodeći da je nedjeljno izjašnjavanje krajnje vrijeme da se javni mediji vrate javnosti, zajednici i mladima.


Izmjenama Zakona o RTVS-u, o čijem stupanju na snagu će birači odlučivati na nedjeljnom referendumu, mijenja se, među ostalim, način upravljanja javnom radiotelevizijom.


S tim u vezi ukazuje se na načela depolitizacije, pluralizma, jednotrećinskog suodlučivanja radnika i stručne financijske kontrole. 


Najavljujući početkom ljeta izmjene zakona, nova slovenska vlada i ministarstvo kulture istaknuli su da je cilj tih izmjena osigurati potpunu institucionalnu i programsku autonomiju ove medijske kuće, novinarsku autonomiju i uređivačku neovisnost. Promjenama zakona isključile bi se političke stranke iz imenovanja upravljačkih tijela RTV Slovenije s ciljem depolitizacije najvećeg javnog medija, naveli su predlagači.


Državni zbor usvojio je amandman o RTVS-u u srpnju, ali je zahtjev oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) za raspisivanjem zakonodavnog referenduma spriječio njegovu provedbu.


Tijekom mandata bivšeg premijera Janeza Janše učestalo se ukazivalo na političke pritiske na medije i politički utjecaj na njihovo funkcioniranje pa se bivši premijer našao na udaru europskih kritika zbog ograničavanja medijskih sloboda.


Na nedjeljnom referendumu naći će se prijedlozi zakona o RTVS-u, o vladi i o dugotrajnoj skrbi. Prijedlozi imaju podršku birača, pokazala je anketa koju je za Mladinu provela agencija Ninamedia, prenosi slovenska agencija STA navodeći da je 57 posto ispitanika reklo da bi sigurno ili vjerojatno izašlo na referendum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!