20:57 / 02.02.2018.

Autor: HRT

Korak u borbi protiv različite kvalitete proizvoda u EU

Ilustracija (foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Ilustracija (foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nastavljamo s našim akcijskom planom kako bismo napokon riješili pitanje dvostruke kvalitete, istaknula je povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova.

Povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova najavila je da će metodologija za testiranje kvalitete prehrambenih proizvoda biti spremna u travnju, a da će se u svibnju moći pokrenuti koordinirana kampanja po zemljama članicama testiranja proizvoda u sklopu borbe protiv različite kvalitete proizvoda iste robne marke.

Ne želim prihvatiti da se u nekim dijelovima Europe ljudima prodaje hrana lošije kvalitete nego u drugim zemljama, a iste marke i u istom pakiranju, izjavila je u Pragu povjerenica Jourova.

Testiranja će obuhvatiti proizvode iz potrošačke košare koji se prodaju u većini zemalja članica. Testirat će se kemijski sastav kao i okus, a rezultati istraživanja bit će objavljeni do kraja godine.

Nastavljamo s našim akcijskom planom kako bismo napokon riješili pitanje dvostruke kvalitete. Činjenica da u tome sudjeluje 16 zemalja članica jasan je znak da nije riječ o podjeli Zapad-Istok i da ćemo se time zajedno pozabaviti, rekla je Jourova.

Povjerenica je također najavila novi zakon o zaštiti potrošača na europskoj razini, koji će predstaviti u travnju, a koji će prevare potrošača učiniti skupljim i težim za kompanije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!