14:14 / 24.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Koronavirus: EK poziva članice da spriječe ponavljanje proljetne situacije

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Komisija preporučuje više testiranja, jače sanitarne kontrole i jačanje bolničkih kapaciteta.
Europska komisija pozvala je zemlje članice da što prije poduzmu potrebne mjere za suzbijanje koronavirusa kako bi spriječile paralizu gospodarstva i javnog života jer neke države sada imaju veći broj zaraženih nego u ožujku na vrhuncu pandemije.

-
Epidemija bolesti COVID-19 - iz minute u minutu  

- S obzirom na to da se neke države članice sada suočavaju s većim brojem slučajeva nego na vrhuncu u ožujku, više je nego jasno da kriza nije iza nas. Sada je odlučujući trenutak i svi moraju odlučno djelovati i koristiti alate koje imamo, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

- Moramo izbjeći situaciju da vlade nemaju drugog izbora nego nametnuti opću karantenu, na štetu našeg psihičkog zdravlja, gospodarstva i dobrobiti naše djece, dodala je povjerenica.

Ravnateljica Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Andrea Amon ističe da su brza identifikacija, testiranje, izoliranje visokorizičnih kontakata neke od najučinkovitijih mjera sve dok se ne pronađe cjepivo.

ECDC je objavio novo izvješće o procjeni rizika. Hrvatska je svrstana s Češkom, Mađarskom, Bugarskom, Maltom, Rumunjskom i Španjolskom u skupinu u kojoj je rizik od zaraze za opću populaciju visok, a za ranjive skupine vrlo visok.

Prema podacima ECDC-a, u većini regija članica EU-a, Europskog ekonomskog prostora i u Velikoj Britaniji udio stanovništva koji je imun na COVID-9 ispod je 15 posto.

Komisija preporučuje više testiranja, jače sanitarne kontrole i jačanje bolničkih kapaciteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!