12:55 / 17.03.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Koronavirus i granice EU-a, vanjske i unutarnje

Foto: REUTERS/Ralph Orlowski

Foto: REUTERS/Ralph Orlowski

Foto: - / REUTERS

Očekuje se nekoliko žurnih odluka - potvrda prijedloga EK o zatvaranju granica EU-a, odnosno ograničavanja ulazaka trećih državljana na prostor EU-a, ali i ograničavanja putovanja iz EU-a u treće države u trajanju od 30 dana s mogućnošću produžavanja te odluke.
Čelnici država EU-a dogovorili su putem video-konferencije 30-dnevno ograničenje za ulazak na svojim vanjskim granicama građanima trećih zemalja, te uspostavu brzih prometnih traka na unutarnjim granicama kako bi se osigurao normalan protok robe.

Za Hrvatsku će to značiti isto što i za svaku drugu državu članicu. Hrvatska će kao vanjska članica EU-a pojačati granične kontrole i restirkcije za osobe koje nisu građani EU-a. Ova se mjera predlaže na 30 dana, s mogućnošću produžetka.

Na današnjem sastanku više se razgovaralo o granicama unutar EU-a, javlja iz Bruxellesa Jasna Paro. Sve su države, osim Belgije, Luksembuga i Švedske uvele ograničenja za robu ili putnike, pa i državljane EU-a.

- EU daje 80 milijuna eura tvrtki CureVac

Treća važna tema sastanka je negativni utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarstvo. EK je predložila fleksibilne mjere za pomoć tvrkama koje zapadnu u nevolje. Najviše se to odnosi na proizvodnju i dostavu medicinske i zaštitne opreme. - Europska unija osigurala je 80 milijuna eura kako bi se proizvelo cjepivo protiv koronavirusa. Nadam se da ćemo tom financijskom injekcijom cjepivo plasirati na tržište i prije jeseni, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.- Očekuje se upozorenje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se drži podalje od europskih tvrtki koje se bave izučavanjem lijekova i cjepiva protiv koronavirusa. Očekuje se i politička potvrda mjera o kojima su sinoć razgovarali ministri financija, a odnose se na aktivaciju svih mogućih ekonomskih mjera kako bi se ublažile posljedice na gospodarstvo. To znači i aktiviranje kriznog financijskog fonda koji danas iznosi oko 410 mlrd. eura. Lideri će razgovarati i o svojevrsnom vodiču EK-a za postupanje prema državama članicama na graničnim prijelazima kako bi se izbjegle kaotične situacije, a odnose se na postupanje i roba i građana. Ako ih prihvate, postat će obvezujuće za sve države članice, dodala je. 
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!