19:01 / 09.03.2020.

Autor: T.D./Hina

Koronavirus: plenarna sjednica EP-a skraćena na samo jedan dan

Foto: REUTERS/Johanna Geron

Foto: REUTERS/Johanna Geron

Foto: - / REUTERS

Plenarna sjednica Europskog parlamenta, koja je ovoga tjedna premještena iz Strasbourga u Bruxelles zbog epidemije koronavirusa, skraćena je na samo jedan dan, a dnevni red reduciran je na samo tri teme.
Plenarna sjednica Europskog parlamenta, koja je ovoga tjedna premještena iz Strasbourga u Bruxelles zbog epidemije koronavirusa, skraćena je na samo jedan dan, a dnevni red reduciran je na samo tri teme, objavio je u ponedjeljak predsjednik EP-a David Sassoli.

Sassoli je u ponedjeljak popodne, otvarajući plenarnu sjednicu, objavio da je sjednica zbog koronavirusa skraćena i da će se održati samo sutra, u utorak. Na dnevnom redu su ostale samo tri teme - stanje u vezi s koronavirusom, migrantska kriza i dugoročni europski proračun.

- Danas smo na izvanrednom sastanku konferencije predsjednika odlučili promijeniti dnevni red, objavio je Sassoli na početku plenarnog zasjedanja, koje je odmah prekinuto nakon što je usvojen zapisnik s prošle plenarne sjednice, pročitane neke objave i odluka o skraćivanju dnevnog rada.

Sassoli je na samom početku sjednice nazočnim zastupnicima preporučio da sjednu podalje jedni od drugih, da ostave najmanje jedno mjesto prazno između sebe. Međutim, takva je preporuka bila gotovo suvišna jer je u dvorani bilo vrlo malo zastupnika.

Prošli je tjedan najprije odlučeno da se plenarna sjednica umjesto u Strasbourgu održi u Bruxellesu zbog koronavirusa.

Sassoli je objavio da je odluka o preseljenju sjednice donesena na temelju preporuka zdravstvene službe Europskog parlamenta jer bi putovanje u Strasbourgu bilo znatno rizičnije za zastupnike, parlamentarno osoblje i lokalno stanovništvo.

Sada je pak i ta plenarna sjednica, koja je trebala trajati od ponedjeljka popodne do četvrtka, skraćena na samo jedan dan.

Još pretprošli tjedan u bruxelleskom sjedištu Europskog parlamenta ograničen je pristup posjetiteljima, a brojni događaji su otkazani, kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjio rizik od širenja zaraze.

Europski parlament je najprometnija od svih institucija EU-a. Osim 705 zastupnika, tu su i njihovi asistenti, djelatnici parlamentarne administracije, lobisti, razni posjetitelji, tako da dnevno kroz sjedište Parlamenta prođe nekoliko tisuća ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!