Kosovo formalno podnijelo zahtjev za članstvo u EU-u

15.12.2022.

15:28

Autor: P.F./Hina/HRT

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani potpisali zahtjev za članstvo u EU

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani potpisali zahtjev za članstvo u EU

Foto: Iz videa / Reuters

Kosovski premijer Albin Kurti predao je u Pragu zahtjev za članstvo Kosova u Europskoj uniji, pokrenuvši proces koji bi mogao trajati godinama, ako ne desetljećima, i koji ovisi o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Kurti je podnio zahtjev Češkoj koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om.

- Ne želimo stražnja vrata, kraći put. Želimo izgraditi EU u našoj zemlji s našim narodom, rekao je Kurti nakon što je predao zahtjev češkom ministru za europske poslove Mikulašu Beku.

Kosovo je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja dosad nije podnijela zahtjev za članstvo u EU-u.

Premda 27 država članica EU-a nije sklono daljnjem širenju Unije, zbog ruske invazije na Ukrajinu odlučile su posvetiti više energije poboljšanju odnosa sa šest balkanskih zemalja - Albanijom, BiH, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.

- Čvrsto vjerujemo da je europska budućnost jedini način za rješavanje niza problema u regiji, bilo gospodarskih, socijalnih ili etničkih, rekao je Bek.

Većinski albansko Kosovo proglasilo je neovisnost o Srbiji 2008. uz potporu zapada, nakon rata 1998.-1999. u kojem je intervenirao NATO.

Kosovo nije član UN-a, a neovisnost mu priznaje oko 110 država. Ne priznaje ga pet država članica EU-a - Španjolska, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Cipar. Ne priznaju ga ni Srbija, Rusija i Kina.

Kosovo mora normalizirati odnose sa Srbijom prije nego što bude moglo ući u EU.

Plenković: Nastavit ćemo pružati potporu Kosovu i prenositi hrvatska iskustva

Potporu europskom putu Kosova iskazao je na svojem Twitter profilu i premijer Andrej Plenković. Pozdravlja zahtjev Kosova za članstvo u Europskoj uniji i želi im puno uspjeha na europskom putu. Navodi i da će Hrvatska nastaviti pružati potporu i prenositi im hrvatska iskustva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!