Kosovo korak bliže viznoj liberalizaciji s EU-om

30.11.2022.

15:24

Autor: HRT/Hina/J.L.

Zastave Kosova i EU-a

Zastave Kosova i EU-a

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Države članice EU-a dogovorile su zajedničko stajalište o ukidanju viznog režima za građane Kosova od datuma početka rada Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) ili najkasnije od 1. siječnja 2024.


Na temelju toga zajedničkog stajališta, rotirajuće predsjedništvo će započeti pregovore s Europskim parlamentom i nastojati dogovoriti konačnu odluku.

Dogovor je postignut na sastanku veleposlanica država članica (Coreper).

- Danas smo poduzeli važan korak prema putovanju bez viza za Kosovo i sada se nadamo da ćemo brzo postići dogovor s Europskim parlamentom kako bismo to obećanje ostvarili. Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača granične kontrole, upravljanje migracijama i sigurnost te vjerujemo da će ta dobra suradnja u budućnosti postati samo snažnija, izjavio je Jan Lipavský, češki ministar vanjskih poslova, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

Prema dogovorenom stajalištu, građanima Kosova omogućilo bi se putovanje u EU bez vize za boravak od 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

U skladu sa stajalištem Vijeća, izuzeće od obveze posjedovanja vize primjenjivalo bi se od datuma početka rada ETIAS-a, a u svakom slučaju najkasnije 1. siječnja 2024.

Bilo je predviđeno da se novi Europski sustav za informacije o putovanjima počne primjenjivati u svibnju 2023. ali to je odgođeno za šest mjeseci do studenoga 2023.

Kada ETIAS stupi na snagu, državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u šengenski prostor trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom preko web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a dobiveno odobrenje ETIAS-a vrijedit će tri godine.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana čiji građani trebaju vize za ulazak u EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!