Kovačević: Gorak okus odluka Bruxellesa o zapadnom Balkanu

10:34 / 24.06.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Božo Kovačević

Božo Kovačević

Foto: Sturdio 4 / HRT

Božo Kovačević, politički analitičar u emisiji Studio 4, naglasio je kako jučerašnje odluke u Bruxellesu nisu iznenađenje, ali ipak ostavljaju gorak okus i dobre razloge za razočaranje među građanima Zapadnog Balkana. Ponajprije se to odnosi na Makedoniju i Albaniju čiji daljnji napredak na putu europskih integracija je stopiran zbog iracionalnih i neprihvatljivih razloga.


- Što se tiče Kosova, tu postoji razočaranje s obzirom na to da se Kosovo i Srbija tretiraju na isti način, premda Kosovo ulaže znatno više napora da bi svladalo zadane kriterije, rekao je.

Kada govorimo o BiH, jasno je da nisu ispunili 14 točaka potrebnih za kandidaturu. Neke presude Ustavnog suda BiH s jedne strane i Europskog suda za ljudska prava s druge strane, godinama ostaju neprovedene, kazao je Kovačević.

- Budući da je BiH još uvijek u statusu protektorata, međunarodna zajednica, a to znači u ovom slučaju, EU i SAD imaju snažne instrumente za svoje nametanje volje koji bi BiH kvalificirali za napredak na putu prema europskim integracijama, govori.

EU je, kako kaže, propustila mnoge godine neučinivši ništa da te zemlje osposobi za članstvo u EU ili onima koje su se osposobile ne pomaže ukloniti iracionalni veto Bugarske.

- Dodjeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji te otvaranje europske perspektive Gruziji, a znamo da sve ove zemlje karakterizira činjenica da ne kontroliraju u potpunosti svoj teritorij, EU je prihvatila obveze koje sama ne može izvršiti, naglašava.

Kako kaže, EU sama nije jamac svoje sigurnosti, a kamoli da bi mogla biti jamac sigurnosti ovim trima zemljama.

- Pozitivno je što je ovim zemljama otvorena europska perspektiva, zaključio je.

Više u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!