10:59 / 12.10.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Kovačević: Kurzova ostavka iznuđena, neće doći do velikih promjena u Austriji

Božo Kovačević vanjsko politički analitičar

Božo Kovačević vanjsko politički analitičar

Foto: Studio 4 / HRT

Neke zemlje EU-a ne samo da su šokirane inflacijom rastom cijena energenata i posljedicama COVID krize nego doživljavaju i političke šokove, bilo da je riječ o izborima ili ostavkama svojih državnika. Austrija ima novog premijera bez izbora, Češka novu Vladu nakon izbora, a Italija se guši u antivakserskim prosvjedima, u Rimu vodeća politička snaga postaju fašisti na čelu sa unukom Benita Mussolinija. 

Božo Kovačević, vanjsko politički analitičar, gostujući u "Studiju 4" rekao je da se čini da neće doći do velikih promjena u austrijskoj politici.

- Treba znati da su premijeru Kurzu  koalicijski partneri zaprijetili da će prilikom izglasavanja povjerenja glasati protiv njega. Njegova ostavka bila je iznuđena i to političkim razlozima, rekao je.

- Austrija je dio Europe i mnogo toga što se događa u Europi, događa se i u Austriji. Opravdano je postaviti pitanje zašto se događa to što se događa. Što se tiče korupcijske afere treba znati da je i prijašnja austrijska vlada pala isto zbog korupcijskih problema, ali tadašnjeg manjeg koalicijskog partnera, a sad se pokazalo da i vodeća stranka nije imuna na to. Ali pokazalo se i da je austrijsko društvo osjetljivo na probleme korupcije. Pitanje je kako će se razviti taj slučaj i hoće li imati sudski epilog. Ako bi Sebastian Kurz bio osuđen njegova politička karijera bila bi gotova, rekao je Kovačević.

Kad je riječ o situaciji u Italiji, rekao je kako to nije sasvim neočekivano, ali da je žestina tih napada na sindikalnu centralu i sukobi s policijom pomalo iznenađujući.

- Nadam se da iduće godine kad će se navršiti 100-godišnjica Mussolinijeva marša na Rim, nećemo doživjeti reprizu tih događaja. Znamo da je talijansko društvo prilično nestabilno. Premijer s najdužim stažom Silvio Berlusconi bio je populistički lider. Znamo da su na veliku političku scenu stupile stranke poput Lege koja spada u radikalno desne stranke, a tu je i populistički pokret 5 zvijezda, bez jasne ideologije, ali s jasnim ciljem urušavanja povjerenja u institucije liberalne demokracije.

Poljska vlada izglasala je odluku da je Ustavni sud iznad EU zakonodavstva. Neki su to procijenili kao krupni korak prema izlasku iz EU-a.

- To treba staviti u kontekst sličnih najava kao i u Mađarskoj. Poljska i Mađarska su na neki način partneri u EU-u. A to se događa zbog ustavno pravnog ustrojstva Europske unije. Lisabonski ugovor koji je nadomjestak pravog Ustava ne daje jasne odgovore što i kako postupiti u ovakvim slučajevima. Procedura je komplicirana i u jednom dijelu i oni o kojima se radi trebali bi sudjelovati u odlučivanju, rekao je, te dodao da poljska vlast koja je desno populistička vlast ozbiljno misli kad iznosi svoje ideološke koncepcije i kad pristupa njihovoj provedbi.

Istaknuo je i da misli da je trenutno u Poljskoj riječ o taktičkim potezima i da mu se čini malo vjerojatnim da bi se odlučili na polexit.

- To što se događa u Poljskoj to je upozorenje za same Poljake, ali ohrabrujuća je činjenica da je Lech Walesa nastupio na opozicijskom mitingu i oštro se suprotstavio politici sadašnje populističke vlade. To je pozitivan znak, ali za EU je zabrinjavajuće što se događa u Poljskoj, ali nema efikasne instrumente za rješavanje tog problema, rekao je Kovačević.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!