19:07 / 11.11.2019.

Autor: G.Ž./T.V./HRT

Krajnja desnica marširala Varšavom

Foto: Dawid Zuchowicz/Agencja Gazeta via REUTERS

Foto: Dawid Zuchowicz/Agencja Gazeta via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Na središnjoj proslavi u Varšavi, gdje se okupio državni vrh, predsjednik je pozvao na nacionalno jedinstvo poručivši da je za brz razvoj, prosperitet i sigurnost, sve što je Poljska ostvarila, ključno zajedništvo.
Poljaci su proslavama diljem zemlje obilježili 101. obljetnicu neovisnosti. Na središnjoj proslavi u Varšavi, gdje se okupio državni vrh, predsjednik je pozvao na nacionalno jedinstvo poručivši da je za brz razvoj, prosperitet i sigurnost, sve što je Poljska ostvarila, ključno zajedništvo.

- Bilo da dolazimo s ljevice ili desnice, svi smo mi Poljaci. Neka to bude najvažnija poruka u desetljećima i stoljećima koja dolaze. Svi smo mi izrasli iz ovih istih korijena, poručio je Andrzej Duda, poljski predsjednik.

Više desetaka tisuća Poljaka sudjelovalo je u ponedjeljak u Hodu neovisnosti što ga krajnja desnica organizira desetu godinu zaredom, noseći bijelo-crvene zastave i uzvikujući "Bog, čast i domovina" na početku okupljanja, pošto je odsvirana državna himna.

Čuli su se slogani protiv komunizma i pripadnika LGBT zajednice, poput "Uzmi srp i čekić i udari po crvenoj bandi" a na dvama šatorima bili su izvješeni natpisi protiv "židovskih krugova koji od Poljske traže 300 milijarda dolara".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!