13:00 / 14.10.2019.

Autor: HRT

Kraljica Elizabeta izložila prioritete Johnsonova brexita

Foto: Paul Ellis/Pool via REUTERS

Foto: Paul Ellis/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Britanska kraljica Elizabeta II. održala je govor u britanskom parlamentu koji je pripremila britanska vlada.
Tijekom raskošne ceremonije u Westministeru britanska kraljica održala je govor, kojim je predstavila planove vlade Borisa Johnsona za idućih godinu dana. Jedan od prioriteta za britanskog premijera je napustiti Europsku uniju do kraja mjeseca.

Praćena svečanom povorkom, britanska kraljica Elizabeta II. kočijom se uputila prema parlamentu. U Domu lordova održala je govor koji je za nju pripremila vlada premijera Johnsona i koji je usklađen s novim političkim programom premijera za fazu - nakon izlaska iz Europske unije. Ključna stavka govora bio je  brexit.- Prioritet moje vlade oduvijek je bio osigurati izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije 31. listopada. Moja vlada namjerava raditi na novom partnerstvu s Europskom unijom utemeljenom na slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji, rekla je britanska kraljica Elizabeta II.

Kraljica je u govoru predstavila više od 20 zakona koje u idućih godinu dana namjerava provesti britanska vlada. U planu su, među ostalim, veći izdaci za zdravstvo, oštrije zatvorske kazne, reforma kaznenog zakona te postbrexitovski imigracijski sustav.

- Moja će vlada osigurati da Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon što napusti Uniju, i dalje ima ključnu ulogu u globalnim odnosima, braneći vlastite interese, rekla je Elizabeta II.No nakon govora u debati u parlamentu čelnik opozicije Jeremy Corbin upozorio je da su ciljevi Johnsonove vlade potpuno nerealni.

- Nikad se dosad nije dogodila takva farsa, da vlada kojoj za većinu nedostaje 45 zastupnika, a usto drži rekord od 100%o poraza u zastupničkom domu parlamenta, predstavlja zakonski okvir za koji zna da ne može proći u ovom parlamentu, rekao je Corbin, čelnik Laburističke stranke.

Opozicija upozorava i da u situaciji u kojoj su izgledni prijevremeni izbori Johnson iskorištava politički neutralnu kraljicu kako bi predstavio svoj predizborni program.

- Čelnik opozicije prvo se protivio brexitu bez sporazuma, sada se protivi svakom sporazumu. U početku se protivio provođenju brexita, sada želi novi referendum. Dugo je priželjkivao izvanredne izbore, a trenutačno mu ne odgovaraju, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Višednevna parlamentarna rasprava završit će glasovanjem zastupnika o prihvaćanju kraljičina govora, što bi mogao biti novi udarac za britanskog premijera čija je pozicija poljuljana. 

Naime, govor kraljice Elizabete II. mogao bi biti poništen u parlamentu jer je premijer Johnson zbog svoje politike radikalnog Brexita suočen i s oporbom unutar vlastite stranke.  Poništenje kraljičina govora bio bi svojevrsni presedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!