10:44 / 19.12.2019.

Autor: V.K./Hina

Kraljica izložila prioritete Johnsonove vlade

Foto: Victoria Jones/Pool via REUTERS

Foto: Victoria Jones/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Britanska kraljica Elizabeta II. predstavila je planove britanskog premijera Borisa Johnsona, s fokusom na brexit do 31. siječnja i veća izdvajanja za zdravstveni sustav.
Britanska kraljica Elizabeta II. predstavila je planove premijera Borisa Johnsona, s fokusom na brexit do 31. siječnja i veća izdvajanja za zdravstveni sustav. U govoru, kojim tradicionalno počinje rad novog saziva parlamenta, kraljica je navela zakone koje će vlada predložiti Donjem domu. 

- Prioritet je moje vlade omogućiti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije 31. siječnja. Moji ministri donijet će zakone kojima će se osigurati izlazak Ujedinjenog Kraljevstva na taj datum. Nakon toga, odlučit će o budućim odnosima s Europskom unijom koji će se temeljiti na sporazumu o slobodnoj trgovini koji pogoduje cijeloj Velikoj Britaniji. Također, pokrenut će trgovinske pregovore s drugim vodećim svjetskim gospodarstvima, kazala je Elizabeta II.Johnson, koji je pobijedio laburiste u njihovim brojnim uporištima u središnjoj i sjevernoj Engleskoj, obznanio je da će voditi "narodnu vladu" te da će ispuniti svoje obećanje "privedimo brexit kraju". Kraljica će reći koje je zakone potrebno implementirati za dogovaranje budućeg odnosa s EU-om, što je Johnson obećao učiniti do kraja 2020.

Govorom se potvrđuje i Johnsonov plan za povećanje sredstava Državnoj zdravstvenoj službi (NHS) te mjere za jačanje pravosudnog sustava, bolji prijevoz, bolju zaštitu najmodavaca te pokretanje razgovora o uspostavi vlade u Sjevernoj Irskoj, koja ne postoji preko tri godine.

Na izborima prošloga tjedna konzervativci su osvojili 365 mandata te će imati najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987.

Zadnji govor kraljica Elizabeta II.održala je prije samo dva mjeseca, kada je izložila agendu premijera Johnsona za njegovu vladu, uključujući brexit 31. listopada, novi dogovor s Europskom unijom i niz unutarnjopolitičkih inicijativa za osvajanje glasova uoči izbora.
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!