21:56 / 24.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Kriminalne skupine u Europi zarađuju 110 milijardi eura

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ylva Johansson je rekla da im se uspijeva zamrznuti samo jedan posto prihoda i najavila donošenje plana za oduzimanje nezakonito stečenog novca.
Europske policije trenutno provode istrage protiv više od 5000 kriminalnih skupina koje zarađuju 110 milijardi eura, izjavila je u petak u Zagrebu europska povjerenica za unutarnje poslove.

- Europski ministri o suzbijanju krijumčarskih mreža

Ylva Johansson
je rekla da im se uspijeva zamrznuti samo jedan posto prihoda i najavila donošenje plana za oduzimanje nezakonito stečenog novca.

Povjerenica koja je na dužnost stupila početkom godine priprema i nove europske planove za borbu protiv trgovine drogom i vatrenim oružjem te krijumčarenja ljudi.

- Prioriteti su nam snažnija suradnja policija, razmjena informacija i jačanje mandata Europola, rekla je Johansson na konferenciji za novinare.

Predsjedatelj sastanka, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kaže da građani s pravom očekuju od vlada da zaštite njihovu sigurnost.

- Sigurnost je jedna od glavnih briga naših građana i odgovorni smo naći prave odgovore na njihovu zabrinutost, rekao je Božinović.

Europski ministri unutarnjih poslova razgovarali su o borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i zaštiti djece na internetu. Teme neformalnog sastanka bile su i migracije, suzbijanje mreža krijumčara ljudima i novi europski pakt o azilu i migracijama.

Johansson kaže da je do sada s 15 članica razgovarala o paktu koji bi trebao zamijeniti Dublinski sustav azila koji se urušio pod migrantskim valom 2015.

- Suočavam se s konstruktivnim pristupom članica, iako su njihove početne pozicije različite, rekla je Johansson i dodala kako smatra da će uspjeti predstaviti pakt koji bi bio prihvatljiv članicama.

Ministri su se bavili stanjem u Libiji i na Bliskom istoku gdje sukobi prijete novim izbjegličkim valom prema Europi.

- Uvjeren sam da je Europa spremna (zaštititi svoje granice). Ono na čemu treba raditi je konsenzus između članica i usmjeravanje prema stvarnim problemima, smatra Božinović.

Johansson ističe da Europa ne bi trebala pasivno promatrati što se zbiva u širem susjedstvu.

- EU mora biti aktivnija i pomagati u pronalaženju rješenja u Libiji i Iranu. To je jedna od najvažnijih stvari, surađivati s trećim zemljama, istaknula je. Također je rekla da će se postojeći sporazum EU-Turska, kojim je zaustavljen izbjeglički val iz Sirije, još neko vrijeme provoditi, no nije mogla reći kako će izgledati novi dogovor s Ankarom. Najavila je i da će o europskom planu za pomoć Grčkoj, najizloženijoj članici migrantima s Bliskog istoka, u utorak razgovarati s novim grčkim ministrom za migracije.

Božinović je istaknuo da "postoji potreba za europskim odgovorom i Grčka je trenutno u samom središtu naše analize budućih mjera".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!