14:10 / 02.01.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Kritike prijedloga EK o investicijama u plin i nuklearnu energiju

Nuklearka

Nuklearka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prijedlog Europske komisije da se određene investicije u plin i nuklearnu energiju definira kao dobre za klimu naišao je na kritike, uključujući prijetnju Austrije sudskim postupkom.

Ako se te planove provede takve kakvi su, podići ćemo tužbu", upozorila je na Twitteru austrijska ministrica za klimu Leonore Gewessler nakon što je Komisija u subotu objavila prijedlog zakona.

Prijedlog je kontroverzan, a dolazi usred rasprave o tome što je "čista" energija.

Pobornici prijedloga tvrde da termoelektrane na plin, koje su čišće od na ugljen, pomažu gospodarstvima na putu prema održivoj budućnosti.

Nuklearnu energiju smatraju zelenom jer ne emitira stakleničke plinove.

No protivnici tvrde da plin nije dovoljno čist i upozoravaju na dugoročne rizike radioaktivnog otpada od iskorištavanja nuklearne energije.

Komisijin prijedlog predviđa stroge uvjete za klasificiranje investicija kao zelenih.

Investicije u nuklearne elektrane smatralo bi se na primjer zelenima samo ako koriste najnovije tehnološke standarde i uključuju konkretan plan za zbrinjavanje radioaktivnog otpada koji će se primijeniti najkasnije do 2050. godine, po dokumentima koje je dpa dobio na uvid.

Gewessler je optužila Komisiju da pokušava "ozeleniti" nuklearnu energiju i prirodni plin.

- Nuklearna energija je opasna i nije rješenje u borbi protiv klimatske krize, naglasila je.

U tome su je podržali njemački socijaldemokrati.

- Njemačka bi trebala iskoristiti sve mogućnosti kako bi spriječila promicanje te tehnologije na europskoj razini, rekao je Matthias Miersch, zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu, za dpa.

- Nuklearna energija nije održiva i nema apsolutno nikakvog ekonomskog smisla, rekao je.

Upozorio je na troškove skladištenja nuklearnog otpada te da se nove nuklearne elektrane ne može financirati "bez golemih subvencija".

- Budućnost mora pripadati samo obnovljivim izvorima energije, osobito na EU razini", rekao je Miersch, čija stranka vodi koalicijsku vladu sa Zelenima i Slobodnim demokratima.

- Kada bi se subvencije za nuklearnu energiju dodalo porezu na ugljik, rezultat bi bio veliko iskrivljenje tržišnog natjecanja.

Svjetski fond za prirodu (WWF) također je kritizirao prijedlog EU-a.

- Izgleda da je moto Europske komisije za nuklearnu energiju i prirodni plin: zatvorite oči i nadajte se najboljem, rekao je Matthias Kopp, direktor za financije WWF-a za Njemačku.

Nakon višemjesečnih odgoda, Komisija je dala stručnim skupinama država članica samo osam radnih dana da odgovore na prijedlog zakona, napomenuo je, optuživši Bruxelles da želi izbjeći kritike iz znanstvenih krugova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!