Kučan i Türk za prekid rata i "novu sigurnosnu arhitekturu" u Europi

08.06.2022.

19:58

Autor: Hina/HRT

Milan Kučan

Milan Kučan

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Skupina slovenskih intelektualaca i javnih osoba, među kojima bivši predsjednici Milan Kučan i Danilo Türk, pozvala je novu vladu da zauzme "razumno stajalište" prema ratu u Ukrajini i u Bruxellesu proaktivno traži rješenje za deeskalaciju i stvaranje pretpostavki za "novu sigurnosnu arhitekturu" u Europi.

Kako prenose slovenski mediji, potpisnici pisma, njih dvadesetak, navode da nema sumnje da je ruski predsjednik Vladimir Putin napadom na Ukrajini počinio "ratni zločin", no rat traje već više od sto dana i okupacijske snage drže petinu ukrajinskog teritorija bez realnih izgleda da je ukrajinska vojska vrati unatoč svoj pomoći Zapada.


Osim toga, sve dosadašnje sankcije protiv Rusije nisu smanjile odlučnost Putina da nastavi agresiju, pa on na zapadnu pomoć Ukrajini u oružju reagira dodatnim napadima i aktivacijom novih vojnih kapaciteta, navode u pismu.


Na taj se način rat samo produljuje kao i velike ljudske i materijalne žrtve, a zbog krize s energentima i žitaricama "taoci" postaju Europa i velik dio svijeta.


Slovenske političke i druge istaknute javne ličnosti navode da se zbog rata i potencijalne gladi u dijelovima svijeta može očekivati i novi izbjeglički val, zbog čega "Zapad mora potražiti alternativne pristupe ratu u Ukrajini".


Zato od slovenske vlade zahtijevaju da u tom pristupu bude aktivna i u Bruxellesu postavi pitanje alternativnog rješenja za ukrajinsku krizu, pri čemu bi EU trebala dati svoje "ponude za pregovore" između Ukrajine i Rusije koje bi bile "prihvatljive za obje strane".


- Europi je potrebna nova sigurnosna arhitektura, ocjenjuju potpisnici te u kontekstu rata u Ukrajini navode da je staru arhitekturu "načelo" stalno širenje NATO saveza prema Istoku, odnosno Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!