09:22 / 07.03.2020.

Autor: Jelena Perleta/Agenda/IMS/D.M./HRT

Kukci i na tanjurima Europljana

Foto: ilustracija, Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oni izrazito osjetljvog želuca neka razmisle hoće li pogledati ovu priču.
Što će nam u budućnosti biti na dnevnom meniju? Možda vam se neće baš svidjeti. Oni izrazito osjetljvog želuca neka razmisle hoće li pogledati ovu priču. Naime, belgijski stručnjaci kažu kako će se uskoro i u Europi jesti hrana kakvu smo do sada povezivali s nekim drugim krajevima svijeta.

Što će nam u budućnosti biti na dnevnom meniju? Možda vam se neće baš svidjeti. Oni izrazito osjetljvog želuca neka razmisle hoće li pogledati ovu priču. Naime, belgijski stručnjaci kažu kako će se uskoro i u Europi jesti hrana kakvu smo do sada povezivali s nekim drugim krajevima svijeta. Maslac će se, kažu neki - raditi upravo od mljevenih kukaca.

Prema nekim procjenama, zbog stalnog rasta broja stanovnika na Zemlji, a procjenjuje se da će ih do 2050. biti više od devet milijardi, porast će pritisak na proizvodnju hrane. Izlaz se vidi u promjeni načina prehrane. U UN-ovoj Agenciji za hranu i poljoprivredu ističu da su upravo kukci prepoznati kao održiv izvor hrane, s malim utjecajem na okoliš, te da takva prehrana pridonosi sigurnosti hrane i zdravog života. Reklo bi se - živi bili pa vidjeli, no, zapravo, što to jest, može se vidjeti već sada.

Kolači od kukaca, prženi cvrčci, sladoled od muha, puding od crva delicije su budućnosti. Zapadnom svijetu sada tako daleke, nekima drugima i ne toliko. Za utjehu skepticima i gurmanima možda u budućnosti ostane barem čaša vina. Bude li se ono i dalje radilo - od grožđa.

Više u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!